horoszkóp
000 TS-Par8332125

Terror Párizsban: megszólalt egy kommandós

2015.11.17. 14:23 Módosítva: 2015-11-17 15:49:49

LegfrIssebb

A BBC szerint biztonsági okokból (megerősített: robbantásos merénylettel való fenyegetés miatt) jóval a kezdés előtt lefújták a holland-német barátságos focimeccset, amelyet Hannoverben tartottak volna, és amelyet Angela Merkel kancellár a helyszínen, egy 49 ezer fős stadionban nézett volna meg.

A DW írja: egy mentőautónak álcázott, robbanószerekkel megrakott teherautót találtak a stadion közelében.

Két holland miniszter is ott lett volna, de ők azóta már úton vannak hazafelé. Ahogy mindenki más is: az egész épületet kiürítették. Videót itt láthat.

Korábban: A francia Local szerint az egyik terrorista, Salah Abdelsalam testvére a médián keresztül kérte bátyját, hogy adja fel magát. De azt is mondta: testvére még nem kapott lehetőséget önmaga tisztázására, addig pedig tekintsék ártatlannak.

Kedd estére a rendőrség már három, a birtokában lévő járműről tudja, hogy a terrorcselekmények elkövetői használták őket. A nap folyamán hét embert tartóztattak le, de már mindannyiukat szabadon engedték.

Most összefoglaló cikkünket olvassa a párizsi terrortámadások legfrissebb híreitől. Délelőtti hírösszefoglalónkat itt olvashatja.

A francia Local részleteket közölt egy interjúból, amelyet a TF1 francia televízió készített az egyik rendőrrel, aki a Bataclanban elkövetett mészárlás helyszínén járt a tragédia éjszakáján.

Elmondása szerint a holttestek között észrevették a magukat halottnak tettető embereket, akik attól féltek, ők is terroristák. „Megmondtuk nekik, hogy rendőrök vagyunk, ekkor mindenfelé a segítségünket kérték az emberek. Suttogtak, mert rettegtek, hogy a lövöldözés elölről kezdődik.”

A helyszín biztosítása volt a legfontosabb. Folyamatosan haladtunk. Óvatosan. A testek miatt. Nem tudtuk, hogy a terroristák még ott vannak-e, és ha igen, hol. [...] Egyenként ellenőriztük mindegyik helyiséget, az összes sarkot. Kivittük a túszokat. Zombikként mozogtak. Sokkos állapotban voltak, alig lehetett mozgatni őket. 

Közben előkerült egy sokatmondó fotó az egyik készenléti rendőr pajzsáról.

Először az épület legalsó szintjét biztosították, majd átfésülték az egész épületet. Negyed tizenkettő körül, a támadások után másfél órával a terrorellenes kommandó tagjai egy túsz hangját hallották egy ajtó mögül. 

Azt kiabálta, hogy ott vannak a terroristák (a túszokkal), és ha kinyitjuk az ajtót, mindent felrobbantanak. De szóba sem jöhetett, hogy magukra hagyjuk őket. 

Ezután hosszas túsztárgyalás következett, mert a terroristák nem akarták elengedni a foglyaikat. Azzal fenyegetőztek, hogy ha a kommandósok nem mennek el a helyszínről, lefejezik a túszokat. Szíriáról is beszéltek, az ottani beavatkozásokkal indokolták a terrorakciót. Élőben is akartak a médiában szerepelni, ezt nem hagyták nekik. Végül éjfél után húsz perccel rajtuk ütöttek, miközben az orvosi mentőcsapatok odakint várakoztak.

Amint az ajtó kinyílt, a terroristák lőni kezdtek. Brutálisan erőszakos [jelenet] volt. A pajzs harminc kalasnyikov-golyót állított meg. A túszok földön fekve, vagy magukat a falnak vetve sikoltoztak.

Friss

A francia Local szerint nyilvánosságra hozták a Charlie Hebdo holnap megjelenő számának címlapját. (A hetilap szerkesztősége volt az előző párizsi terrortámadás célpontja.) A borítón egy vidám ember iszik pezsgőt, amely testébe ütött lyukakon kicsorog. A szöveg értelme nagyjából: „fegyverük van. Basszák meg, nekünk meg pezsgőnk.”

Korábban

A német Local szerint három embert tartóztattak le a holland-német határ közelében fekvő Aachenben. A német rendőrség tájékoztatása szerint mindhárman összefüggésbe hozhatók a párizsi terrortámadásokkal.

Mindannyian Alsdorfban vannak előzetes letartóztatásban. A tartományi belügyminisztérium sajtóosztálya megerősítette, hogy Salah Abdesalam nincs köztük. A helyi újság a szerint két nőről és egy férfiről van szó, délelőtt fél tízkor fogták el őket, egy munkaügyi központnál. Ottjártuk után kocsiba szálltak, ám mielőtt távozhattak volna, több rendőrautó vette körbe őket.

A rendőrség tájékoztatása szerint elfogásukat folyamatos hírszerző tevékenység előzte meg, de konkrét tippet is kaptak, hogy a keresett személyek (akiknek személyazonosságát még nem erősítették meg hivatalosan) azon a környéken lehetnek.

Még mindig van egy velük kapcsolatban hozható személy, akit keresnek. A környező településeken többfelé láttak rendőrautókat – ez azt is jelentheti, hogy a közelben keresik az illetőket. 

A Figaro és a Le Monde is arról írnak, hogy délután fél négy előtt nem sokkal két újabb letartóztatás történt Németországban, ezúttal a szintén határmenti Alsdorfban, Aachen közelében. A mostani letartóztatásokról még nem sokat tudni, azt sem, hogy közük van-e a pénteki párizsi terrortámadáshoz. A rendőrök lakossági bejelentés alapján vonultak ki a településre.

Friss: azóta két újabb letartóztatásról ír a Figaro; az illetőket Németországban fogtak el. Ma tehát összesen hét embert, öt férfit és két nőt tartóztattak le, közülük hárman megerősítetten nem német állampolgárok, és egyikük sem vett részt személyesen a múlt pénteki terrorcselekményekben.  Friss: mindannyiukat szabadon engedték.

Észak-Franciaországban, Boulogne-Sur-Merben körülbelül 15 rendőrautó ment a kisváros északi részére, miután 16:20 körül lövéseket hallottak, egy állítólagos házkutatás után. A környéket lezárták, amíg nem fejeződik be a rendőrségi akció, addig nem lehet biztosat tudni.

Emlékezés

A Mashable online magazin létrehozott egy Twitter-fiókot, amelyen kizárólag a terrortámadás áldozataira emlékező, róluk szóló bejegyzések olvashatók. A lap bevallott célja, hogy a terrorcselekményekben meghalt emberek ne csak egy számként létezzenek tovább, hanem méltón emlékezzenek rájuk, azért, akik életükben voltak.

Eközben egyre többen hallgatják meg azt a békedalt, amelyet egy fiatal zenész a történtek hatására írt.