Pár hónapja volt a nyugdíjig Dieselnek, a hős párizsi rendőrkutyának

2015.11.24. 09:42

Diesel már öt éve szolgált a francia Raid elitkommandónál, így ha nem esik áldozatul a terroristáknak a Párizs Saint-Denis városrészében zajló rendőrségi akció közben, néhány hónapon belül visszavonulhatott volna. A Daily Mail szerint erről a kiképzője beszélt, aki most először szólalt meg a hős rendőrkutya halála óta.

diesel3
Fotó: Twitter
"Feltétel nélkül megbíztam benne. Mindketten tudtuk, hogy a másik miként reagálna egy ilyen helyzetben"

– mondta el a neve elhallgatását kérő kutyakiképző.

A francia rendőrség azért indította a rajtaütést, hogy lekapcsolja a párizsi terrortámadások fő szervezőjét, Abdelhamid Abaaoudot, akit – mint később kiderült – agyonlőttek az akció során. Diesel feladata az volt, hogy megtisztítsa a rendőrök számára.

A rendőrkutyának az érzékei segítségével kellett felkutatni a területen megbújó merénylőket, hogy aztán megpróbálja megközelíteni, majd ártalmatlanítani őket. Ha ez valamilyen okból mégsem sikerült volna, morgással kellett jeleznie, hogy hová rejtőztek. Bár a rendőrök csak azután küldték előre Dieselt, hogy elcsendesültek a lövések, a terroristák így is megölték. 

Az érkezésünkkor fegyverropogás és gránátrobbanások zaja hallatszott, aztán hirtelen minden elcsendesült. Nagyon szokatlan volt az egész. Néhány perc múlva úgy döntöttünk, beküldjük a kutyát, hogy ellenőrizzük, tiszta-e a terep. Miután átvizsgálta az első szobát, a másodikba is bement, majd szaglászni kezdett. Azt hiszem, találhatott valaki. Ezután szem elől vesztettem, és újra lőni kezdtek

– idézte fel utolsó pillanatait a kutyaképző. 

diesel
Fotó: Police Nationale

Diesel halála az egész világot megrázta. A lesújtott gazdik a JeSuisChien (Én is kutya vagyok) vagy a JeSuisDiesel hashtaggel osztották meg üzeneteiket a közösségi oldalakon, hogy kifejezzék együttérzésüket. A történtek még az orosz kormányt sem hagyták hidegen. Egy Dobrynia nevű kutyakölyköt küldtek a franciáknak, hogy kiképzését követően a Diesel után hagyott űrt betöltve segítse a terrorizmus elleni harcot.

Этого щенка служебной собаки зовут Добрыня. Его назвали так в честь русского былинного богатыря Добрыни, который являетс...

Posted by МВД России on Friday, November 20, 2015