A Gawker szerint a 60 éves Michael Funk vasárnap a Wisconsin állambeli Neenah egyik motoros boltjában találta magát egy túszdráma kellős közepén. A férfinak ugyan sikerült meglógnia a fegyveres elől, de nem ment vele igazán sokra: a rendőrök azt hitték, hogy ő támadó, ezért az ajtóban lelőtték. Olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban életét vesztette.

A rendőrséget vasárnap reggel riasztották a helyszínre, mert lövések dördültek az Eagle Nation Cycles motoros boltban, és a bejelentés szerint túszokat is ejtettek az épületben. A kommandósok már körülvették az üzletet, amikor egy férfi fegyverrel a kezében szaladt ki a bejáraton. Felszólították, hogy dobja el a stukkerét, de ennek nem tett eleget, ezért tüzet nyitottak rá. A bökkenő csak az volt, hogy a férfi nem a támadó, hanem az egyik túsz volt.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy Michael Funk már bent is megsebesült-e, azt viszont már hivatalos forrásból is megerősítették, hogy a rendőrök eltalálták, és a kórházba szállítását követően vesztette életét. Az igazi tettes nem sokkal később, a rendőrségi akció negyedik órájában, egyetlen lövés nélkül adta fel magát.

Michael Funk is a túszok közé tartozott. Áldozat volt, nem pedig gyanúsított, és semmi köze nem volt a bűncselekményhez, mégis meghalt, miközben a fegyveres elől menekült

– foglalta össze a lényegét Cole J. White, az elhunyt családjának jogi képviselője.

Az ügyvéd szerint a férfi senkit nem akart bántani, és – ha egyáltalán valóban így történt - csak azért nem dobta fel a fegyverét, mivel laposan megrémült, nem értette, hogy mit mondanak neki, meg amúgy is minden gondolatát a menekülés töltötte ki.

Michael Funk-nak egyébként már korábban is meggyűlt a baja a rendőrökkel. Cole J. White felidézte, hogy a férfi 2012-ben a tulajdonos barátjaként volt jelen ugyanebben a motoros boltban egy drograzzia során. Michael Funk vietnámi veterán volt és poszttraumás stresszben szenvedett, ezért elég rosszul érintette, hogy egy rendőrtiszt fegyvert szegezett a fejéhez, majd rátérdelt a hátára és megbilincselte. A kegyetlen bánásmód, illetve az alaptalan vádak miatt a páros a várost és a helyi rendőrséget is beperelte az ügyvéden keresztül.