A két gyomaendrődi férfi trükkös módon nyúlt le 100 tonna, 16 millió forint értékű trágyát egy kecskeméti cégtől. Elég ügyesek voltak, mert anélkül kapták meg a négy kamionnyi árut, hogy egyetlen forintot is fizettek volna érte. A végén persze lebuktak, és most csalás miatt emeltek emeltek vádat ellenük – derül ki a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség közleményéből.

A bűntény ötlete a 40 éves vádlott fejéből pattant ki, aki 41 éves bűntársát is rávette, hogy álnevet használva vegyen részt a csalásban. Az idősebb férfi 2013. augusztus közepén, szintén kamu néven bemutatkozva hívta fel a megkárosított cég vezetőjét, hogy megrendelje tőle a jókora mennyiségű műtrágyát. Később egy kecskeméti áruház parkolójában találkoztak, ahol a 40 éves vádlott bűntársa testévérének adta ki magát, és nyélbe ütötte az üzletet.

A cég ezután a megállapodásnak megfelelően kis híján 100 tonna, 16 millió forint értékű műtrágyát szállította le a csalók által megjelölt békéscsabai telephelyre. A 40 éves férfi az átvételkor egy hamis bélyegzőt használt, amit a társától kapott. A rajta szereplő céghez egyiküknek sem volt köze.

A két vádlottnak esze ágában sem volt kifizetni a műtrágya árát, pénzük se lett volna rá. A lehúzott cégvezetőnek viszont sikerült kiderítenie a fiatalabb csaló nevét, majd számon kérte. A páros valószínűleg beparázott, hogy csúnyán megüthetik a bokájukat, mert a műtrágya felét visszaszállították a cégnek, valamint 900 ezer forintot is átutaltak. Ezzel a 17 milliós kár több mint fele térült meg.

A szabadlábon védekező vádlottakat az ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolja. A büntetlen előéletű fiatalabb férfivel szemben felfüggesztett, míg büntetett bűntársával szemben végrehajtandó börtön kiszabását indítványozta az ügyész.