Trágyadugulás vezetett a munkás halálához, két kollégája lehet a felelős

2016.01.12. 16:28

A karbantartóként dolgozó férfi 2013 nyarán egy eldugult hígtrágya-csővezetéket akart megjavítani egy Pécshez közeli sertéstelepen, ezért lemászott a két és fél méter mély gyűjtőaknába, de a trágya magas kén-hidrogén szintje következtében elájult, majd a kórházban életét vesztette. Az eset miatt két munkatársát foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetéssel vádolták meg. A per kedden kezdődött a Pécsi Járásbíróságon.

A Hír TV tudósítása szerint a férfi először a kollégájával próbálta megjavítani a két hizlalda közötti hígtrágya-csővezetéket, majd a vízszolgáltató segítségét kérte. A gyűjtőaknába azután mászott le, hogy zajt hallott a vezetékből. Ott azonban súlyos mérgezést szenvedett.

A kén-hidrogén okozta tüdőkárosodás, és agyi oxigénhiányos állapot visszafordíthatatlanul vezetett az agyhalál beálltához. A mérgezés és az agyhalál beállta közt közvetlen ok-okozati összefüggés van

 – mondta Csonka László, a Pécsi Járási Ügyészség ügyésze.

Az ügyben a munkavédelmi előírásokért felelős munkavállalót és a telep vezetőjét vádolták meg, mert az ügyészség szerint a biztonsági követelmények szabályozása nem volt megfelelő. A tárgyaláson egyik vádlott sem vallotta bűnösnek magát, az áldozat édesanyja pedig polgári peres úton 20 millió forintos kártérítési igényt jelentett be.