A 23 éves és a 27 éves magyar férfi Új-Zéland legmagasabb hegyét, a Mount Cookot szerette volna meghódítani, de csúnyán felsültek vele. Nem elég, hogy elszakadtak egymástól, idővel teljesen kiszáradtak és egyre zavartabban viselkedtek. A hegyen alig van térerő, ezért óriási mázli, hogy egyáltalán segítséget tudtak kérni – derül ki a stuff.co.nz cikkéből.

A rendőrség szerint a páros kedden érkezett a Mount Cook Nemzeti Parkba. Az indulásuk előtt az illetékes állami hivatal munkatársai próbálták felkészíteni őket az útra, de azt mondták, tapasztalt mászók, ezért nem kértek a tanácsokból.

Jobban tették volna, ha kérnek, mert egy olyan útvonalon próbálkoztak, ami a zord körülmények miatt általában nem túl népszerű a hegymászók körében, ráadásul helymeghatározó jeladót sem vittek magukkal. Meg is lett az eredménye: hamarosan elszakadtak egymástól, majd egyre rosszabb állapotba kerültek. A mobiljukon akartak segítséget kérni, ám ez csak komoly kihívások árán sikerült. 

"Hatalmas szerencséjük volt, hogy sikerült térerőt találniuk"

– jegyezte meg Brent Swanson a helyi rendőrség részéről.

A szerdai segélykérő hívást követően a mentőalakulatok helikopterrel indultak a magyarok keresésére. Amikor rájuk találtak, több száz méterre voltak egymástól, mindketten ki voltak száradva és zavartan viselkedtek. Miután a mentőhelikopter biztonságos helyre vitte a párost, és egy kicsit összeszedték magukat, a rendőrök megdorgálták őket felkészületlenségük miatt.

"A rendőrség nagyon csalódott miattuk, keményen elbeszélgettem velük"

– tette hozzá a rendőr, aki az eset kapcsán azt kérte a mászóktól, hogy a megfelelő felszerelés hiányában véletlenül se vágjanak neki az útnak, és mindig hallgassák meg a szakemberek tanácsait.