LAist szerint a 32 éves Artyom Gasparyan december 6-án, Mikulás napján kezdett ámokfutásba, és az elmúlt hónapban tekintélyes bűnlajstromra tett szert. A veszélyes bűnözőt egyebek mellett gyilkosság, gyilkossági kísérlet, autólopás és rablás miatt keresik. 

Gasparyan december 9-én követte el az első durvább bűntényt. Burbankben látszólag minden különösebb ok nélkül rendezett vérfürdőt. Egy 67 éves férfit a saját háza előtt lőtt gyomron, majd a közelben egy 33 éves kertészt is megsebesített. 

Agyonlőtt egy autóst

A rendőrség azt gyanítja, hogy Gasparyan lelkén szárad egy 37 éves férfi halála is, akit december 30-án Panorama Cityben találtak holtan a kocsija mellett. Az ámokfutó valószínűleg közlekedési vitába keveredett vele, majd egyszerűen agyonlőtte. 

Lemeszelték a sztrádán

A nyomozók szerint a férfinak abban az autós üldözésben is benne volt a keze, ami újév napján torkollt véres túszdrámába Long Beachen. Az egész egy közúti ellenőrzéssel indult: a rendőrök a 105-ös számú autópályán akartak félreállítani egy Volkswagen Passatot, mert az lopottként szerepelt a nyilvántartásban. Az autóban ülő két férfinak – vélhetően Gasparyannak, illetve Daniel Ramirez névre hallgató bűntársának – viszont esze ágában sem volt megállni.

Meglógott a zsaruk elől

Az egyenruhások három mérföldön át üldözték a párost, amikor egyikük hirtelen kipattant a kocsiból, és fegyverével a kezében gyalogosan menekült tovább. Az illető hamarosan megállított egy Dodge terepjárót, kirángatta a sofőrjét a volán mögül, majd négyszer is rálőtt (de nem találta el). Miközben elhajtott a járgánnyal, a rendőrökre szintén tüzet nyitott. A másik gyanúsított, aki jó eséllyel Gasparyan lehetett, egy darabig a forgalommal szemben hajtott a Passattal. Neki végül azért sikerült kereket oldania, mert üldözői a lövöldözés miatt inkább a Dodgera koncentráltak. 

A man shot four times at the driver of a Dodge Durango, missing each time, before stealing the SUV and being pursued by...

Posted by KTLA 5 News on Friday, January 1, 2016

társa lelőtte magát

Ramirez egészen Long Beachig jutott az elrabolt autóval, de ott balesetet szenvedett. A rendőrök még a nyomában voltak, ezért jobb híján berontott egy család házába, ahol elbarikádozta magát. A túszdráma során a férfi egy konyhakéssel szúrta arcon a családfőt, akinek azonban egy óvatlan pillanatban ki tudott menekülni. Az apa éppen azt ecsetelte a rendőröknek, hogy két fia a házban van, amikor fegyverropogás törte meg a csendet. Mint később kiderült, Ramirez mindkettőjüket meglőtte. A kommandósok azonnal behatoltak a házba, mire a túszejtő fejbe lőtte magát. A mentők kritikus állapotban szállították kórházba.

Gasparyanról azóta sem tudni semmit. A rendőrség tovább folytatja a hajtóvadászatot utána, alaposan kihangsúlyozva, hogy fegyvere van és veszélyes.