Az 59 éves Harold Henthorn intelligens és sikeres üzletemberként dolgozott bizonyos nonprofit és jótékonysági szervezeteknél, mégsem gondolta, hogy az első feleségével történt halálos baleset után bárkinek is gyanús lesz, hogy második felesége is rejtélyes körülmények között halálozik el. Pedig pont emiatt került a rendőrök figyelmének középpontjába.  Mindkét feleségével 12 évet élt, aztán mindkettőtől megszabadult.

1995: az első feleségre, Sandra Lynnre férjével közös autójuk zuhant rá, összezúzva ezzel a nőt.

2012: A második feleség, Toni Bertolet a 12. házassági évfordulójuk napján zuhant le egy szikláról a Rocky Mountain Nemzeti Parkban.

Henthorn mindkét esetnél jelen volt. Túlságosan is.
 
 
 

Az első feleség tragédiája Henthorn szemszögéből

1995. A férj állítása szerint épp vacsorázni indultak a nővel, amikor észrevette, hogy lapos az autó egyik kereke. Le akarta cserélni, ehhez pedig szükség volt egy emelőre. Ekkor merő véletlenségből elgurult egy csavar, és Henthorn szerint Lynn volt a megfelelő személy arra, hogy az autó alá mászva megkeresse azt. Amikor már bőven az autó alatt feküdt, az emelő elengedte magát, és az autó ráesett a nőre, aki életét vesztette.

Miért sántít a történet?

Van néhány dolog, amelyek nem a baleset tényét támasztják alá. Lynn kifejezetten kerülte a veszélyes helyzeteket, ráadásul erős ízületi gyulladásban szenvedett, így az ismerősök szerint nem valószínű, hogy befeküdt, vagy egyáltalán be tudott volna feküdni egyedül egy kocsi alá.

Egy járókelő pedig arra lett figyelmes, hogy Henthorn meg sem próbálja kiszabadítani az éppen haldokló nőt.

A második feleség halála

Itt már kicsit több a gyanús körülmény, de először lássuk a férj által előadott verziót!

Henthorn, házassági évfordulójuk örömére meglepte egy, a Rocky Mountain Nemzeti Parkba szervezett kirándulással. Már jó ideje sétáltak, amikor egyszer csak gondoltak egy merészet, és letértek az útról.

Élvezték a kilátást, fotózkodtak, szelfiztek a sziklán, mígnem Bertolet megcsúszott, és majdnem 40 métert zuhant.

Ekkor az aggódó férj tárcsázta a 911-et, ahol meglepően nyugodt hangon és szép lassan elmagyarázta, mi történt, és hogy szüksége lenne egy mentőhelikopterre, mivel a mentőcsapatoknak legalább egy órába telne, mire eljutnának oda. De helikoptert nem tudtak küldeni. Henthorn körülbelül háromnegyed órás vándorlás után talált rá feleségére, aki erős fejsérüléseket szenvedett, és egyre gyengébben lélegzett. A telefonos operátor azt mondta, mindenképp végezzen mesterséges légzést a feleségén. 

Mire a mentőcsapat megérkezett, a nő meghalt.

Miért kamu az egész?

  • A család szerint Henthorn folyamatosan ellentmondásba keveredett saját magával, akárhányszor előadta a történetet. (Erre ugyan ő azt mondta, csak a gyász beszélt belőle, össze volt zavarodva, és ezért keverte össze állandóan a történéseket.)
  • Az eset után egy térképet találtak a férfi autójában, amin a zuhanás pontos helyszíne egy kézzel rajzolt X-szel volt megjelölve. (Tehát ebből következik, hogy az a spontán letérés az útról mégsem volt túl spontán)
  • A „sikeres vállalkozó" Harold Henthorn nem annyira sikeres, mint ahogy azt mindenki hitte. Utólag kiderült, hogy konkrétan egy évtizede nem dolgozik semmit, nincs semmiféle jótékonysági szervezet, sem ügyfelek, sem kollégák.
  • Bertolet kifejezetten nem rajongott a túrázásért, és a térdízületei sem voltak a legjobb állapotban. Következésképp, a férj mi másért vitte volna hegyet mászni szerencsétlen nőt, ha nem azért, hogy lelökje a szikláról?
  • Kilencszer látogatta meg a helyet, mielőtt odavitte volna a feleségét
  • Hiába állította, hogy mesterségesen lélegeztette a nőt, ugyanis Bertolet száján a rúzs érintetlen volt a baleset után is
  • A nő jegygyűrűjéből hiányzott egy 20 ezer fontot (majdnem 8 millió forintot) érő gyémánt, holott a nő keze a zuhanás során gyakorlatilag sértetlen maradt

Ezek szerint túl sok a megmagyarázhatatlan esemény a baleset körül. A férfi ennek ellenére folyamatosan tagad, állítja, hogy senkit nem ölt meg.

Hiába gondolta a nő családja annak idején, hogy ennél idillibb módon nem kötheti össze az életét egy pár: egy keresztény társkereső oldalon ismerkedtek meg, látszólag nagyon szerették egymást, majd hamarosan össze is házasodtak. Külső szemlélőként a család és az ismerősök úgy találták, tökéletes párost alkotnak ők ketten. De Bertolet rokonai azóta már egyáltalán nem így látják.

A lehetséges indíték

Mindkét feleség jelentős összegű életbiztosítást kötött, amelyeknek természetesen Henthorn volt a kedvezményezettje.

Az első feleség, Lynn életbiztosítása 350 ezer fontot (több mint 140 millió forintot), Bertoleté pedig 3 millió 300 ezer fontot, azaz kb. 1 milliárd 300 millió forintot ért.

Harold Henthornt emberölés vádjában bűnösnek találták. Viszont emiatt, vesztére, az első feleség ügyét is újra megnyitották, így bőven van rá esély, hogy végül kettős gyilkosságért ítélik majd el. Bár az is lehet, hogy az első tényleg véletlenül történt, csak Henthorn megízlelte az életbiztosítás édes ízét, ezért járt végül a következő hölgy hasonlóképp, mint az első. Vagy már azt is kitervelte, nem tudni.

Tehát a motiváció (a pénz) némiképp megmagyarázza a tettét, de a tényt, hogy miért várt a gyilkosságokkal mindkét alkalommal12 évet, továbbra is rejtély övezi.