Anders Behring Breivik azért perelte be a norvég államot, mert rosszul érezte magát a börtönben, ahová a 77 emberélet követelő 2011-es mészárlás miatt huszonegy évre zárták be. A tömeggyilkos főleg azt sérelmezte, hogy semmilyen lehetősége sincs az önkifejezésre, és nagyon egyedül érzi magát.

A Local helyi kiadása szerint a tárgyalást a Skien börtön tornatermében fogják tartani, ami ezzel Norvégia történelmének legbiztonságosabb tárgyalótermévé válhat. A bíróság a biztonsági aggályok miatt döntött a szigorúan őrzött létesítmény mellett, ahol Breivik tölti a büntetését, és úgy érzi, hogy sárba tiporják emberi jogait.

A gyilkosnak egyebek mellett a következő kifogásai voltak:

  • jó ideje elkülönítik rabtársaitól
  • semmilyen módja nincs az önkifejezésre
  • egyfolytában csak megmotozzák, és bilincsbe verik
  • kevés a vaj és langyos a kávé
  • Playstation 3 helyett csak Playstation 2-vel tud játszani

Olvasni is szörnyű, nem!?

When Anders Breivik's case against the state gets underway next month, it will be under conditions described as the most secure in the nation's history.

Posted by The Local Norway on Thursday, February 18, 2016

A börtönben még soha nem rendeltek el annyira szigorú biztonsági intézkedéseket, mint a március 15-én kezdődő, négy napos tárgyalás miatt. Breivik monológját valószínűleg nem is fogják adásba engedni, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy a lehetőséggel élve kódolt üzenetekkel próbálná traktálni az embereket.