A francia hatóságok vasárnap hozták nyilvánosságra a Germanwings-katasztrófáról készült jelentést. Eszerint a légitársaság Barcelona-Düsseldorf járatának másod-pilótáját hetekkel azelőtt, hogy tavaly március 24-én 150 emberrel a fedélzetén a hegynek vezette a gépet az Alpokban, pszichiátriai kezelésre utalták, írja a BBC. Csakhogy az orvosok ezt egyáltalán nem jelezték a férfi munkaadóinak.

A francia szakértők ezért is javasolják, hogy szigorítsák a pilóták orvosi ellenőrzését.

Ami már korábban kiszivárgott, a mostani jelentés is megerősítette: Andreas Lubitz súlyos lelki problémákkal küzdött és szándékosan vezette a repülőt a hegynek.

A légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) szerint, a 28 éves másodpilóta már 2014 decemberében depresszióban szenvedett, és emiatt több orvosnál is járt, de az orvosok nem tiltották el egyértelműen attól, hogy pilótaként repülőgépet vezessen a polgári légiközlekedésben. A jelentésből kiderült, hogy egy pszichiáter hét héttel a katasztrófa előtt azt ajánlotta Lubitz-nak, hogy pszichiátriai kórházban kezeltesse magát, írj a hvg.hu.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tavalyi októberi akciótervében fenntartotta egyebek mellett azt az ajánlást, amely szerint

  • a személyzet legalább két tagjának kell a pilótafülkében lennie, és 
  • a pilótáknak mély pszichológiai vizsgálaton kell átesnie a képzés részeként, vagy a pályakezdés előtt, a légitársaságnak pedig ellenőriznie kell, hogy a vizsgálat lezajlott.