Kicsoda Slenderman?

Egy kitalált figura: magas, vékony, öltönyös, arc nélküli szörny, amelyet internetezők találtak ki. Gyakorlatilag egy újkori mumus, aki vagy csak ijesztget és követ, vagy gyilkol is, esetleg pont hogy védelmez. Egy Eric Knudsen nevű ember photoshopolta oda két képre, azóta számtalan formában és történettel létezik. Ezen az oldalon bővebben tájékozódhatnak arról, milyen forrásokból meríthet a szörny kultusza.

Morgan Geyser a letartóztatásakor azt mondta, éppen Slendermanhez igyekszik. A lányok azt is vallották, hogy azért akarták megölni áldozatukat, mert Slenderman megfenyegette őket: ha nem teszik, megöli a családjukat. Ha viszont igen, akkor vele élhetnek az óriási házában, a szolgálóiként.

2014-ben két 12 éves kislány egy erdőbe csalt egy harmadikat, hogy halálra késeljék, így elnyerve egy fiktív lény, Slenderman kegyeit. Áldozatuk életben maradt, őket pedig letartóztatták, és az eljárásban nagykorúként kezelik - vagyis januárig mindketten börtönben várták a jogerős ítéletet. Ahhoz képest, hogy mennyi idő telt el azóta, és legfeljebb bírósági döntések jelenthetnek fejleményt az ügyben, egyre érdekesebb a történetük - legalábbis egyre több komoly kérdést vet fel.

Mi történt a lányokkal?

A perük most éppen áll, mert, ahogy írtuk, nagykorúként kezeli őket a bíróság, de kérelmezték, hogy az ügyüket helyezzék át a fiatalkorúak bíróságára. Elutasították, fellebbeztek, most ennek elbírálását várják. Anissa Weier továbbra is börtönben van, Morgan Geysert viszont januárban, tizenkilenc hónap után, átvitték onnan egy pszichiátriai intézménybe. 

Anthony Cotton, a védője szerint “sok gyereknek vannak képzelt barátai, de ő komolyan hitt benne, hogy [Slenderman] létezik, és valóban látta őt”. 

Cotton tájékoztatása szerint a lánynál skizofréniát diagnosztizáltak, a pszichiátrián megkezdték a gyógyszeres kezelését, és azóta egyértelműen javult az elmeállapota. Saját bevallása szerint sem kitalált lényeket, sem más számára nem hallható hangokat nem észlel már, a viselkedése pedig olyan, mint amit a családja a gyilkossági kísérlet előtt megszokhatott tőle.

Anissa Weierről pedig azért szólnak mostanában hírek, mert a családja sokat segített az HBO-nak abban, hogy dokumentumfilmet készítsenek a történtekről. Nem a gyilkossági kísérletről: a Beware the Slender Man az esetet használja fel arra, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzon, mint azzal, hogyan befolyásolnak a mémek és az online folklór, miként hat az internet a gyerekek viselkedésére.

Bill Weier, a lány apja részt vett egy nyilvános beszélgetésen a South by Southwest (SXSW) interaktív konferencián, ahol hosszan és őszintén beszélt arról, hogyan hatottak családjukra történtek. Mert már a történtek másnapján ott volt a sajtó az ajtóban, az egész világot bejárta a hír, hogy két kislány majdnem megölt egy harmadikat egy szörny kedvéért. Úgyhogy elsősorban azért vállalták, hogy közreműködnek az HBO filmjében, mert szerették volna megmutatni, a történet rájuk eső részét, és erre nem tartották megfelelő médiumnak az írott vagy elektronikus sajtót. A dokumentumfilm viszont lehetőséget adott arra, hogy részletesen foglalkozzanak azzal, mit láttak ők mindebből, és mi az, amire nem voltak felkészülve.

Az internetről derült ki

Weier elmondta, a fia úgy szerezhetett tudomást nővére tettéről, hogy az iskolában rákeresett az interneten. Bár a szűrő - az iskolaszék határozott így - blokkolta a Slender Man és a Creepypasta (itt terjedt a mém igazán) kifejezéseket, a fiúnak elég volt a testvére nevére rákeresni.

Irene Taylor Brodsky, a film rendezője és producere arról beszélt, milyen furcsa volt beleásnia magát a lány online tevékenységébe - látta, milyen cuki állatos videókat nézett meg a Youtube-on, milyen online személyiségtesztekkel próbálta kideríteni, szociopata-e, és persze mindent, amit lájkolt a Facebookon. Egyszóval tökéletesen átlátta az internetes tevékenységét, amitől úgy érezte magát, mintha tiltott dolgot tenne - holott a lány szülei ehhez a hozzájárulásukat adták. És nem jutott semmire, legfeljebb arra a következtetésre, hogy a böngészési előzményeink az égvilágon semmit nem mondanak el rólunk.

Ennél jóval fontosabb, hogy a Weier-család úgy érzi, lányukat egyszerűen cserbenhagyta az igazságszolgáltatás. Hiába kérelmezi, sem szakorvos, sem szakképzett tanácsadó segítségét nem kérheti:

gyakorlatilag egyedül kell feldolgoznia tettét és annak következményeit.

Azzal sem ért egyet, hogy a két lányt nagykorúként kezelik az eljárásban, holott még mindig csak 14 évesek. Szerinte ennek egyáltalán nincs értelme, és világos különbséget kellene tenni az érettség és az intelligencia között - vagyis valóban gyerekként kezelni azt, aki gyerek.

És bár ennek nyilván csak érzelmi jelentősége van, de Weier azt is szóvá tette, 230 napja nem ölelhette meg a lányát - kizárólag úgy találkozhatnak vele, ha a gyerek rácsok, vagy üvegfal mögött van. 

(Alább megtekinthetik az esetről készült rendőri jegyzőkönyvet.)

Slenderman Stabbing Criminal Complaint by David Lohr