Fontos: ez a cikkünk már nem frissül, az újabb fejleményekkel ebben a cikkünkben foglalkozunk

A lényeg, röviden

Március 22-én reggel terrortámadás érte a brüsszeli Zaventem repteret. A reggeli járattal odautazó magyarok nincsenek veszélyben, de vannak halálos áldozatok, a legfrissebb értesülések szerint tizenhárom.

Nem sokkal ezután legalább egy metróállomáson (Maalbeek) is robbantottak. A legfrissebb értesülések szerint ott tizenöten haltak meg.

A nagykövet tájékoztatása szerint nincs magyar halálos áldozat, két sérült azonban van.

A mobilszolgáltatók gyakorlatilag leálltak.  A lakosságot arra kérik, interneten kommunikáljanak. Itt megnézheti, hogy a facebookos ismerősei közül van-e valaki a környéken, és jelezte-e már, hogy jól van.

Pont Brüsszelbe menne? Vagy már odaért? Itt van minden, amit tudnia kell. A Twitteren az #ikwilhelpen hashtaggel ajánlanak segítséget, fuvart egymásnak a brüsszeliek.

A BBC tudósítója szerint a belga állami krízisközpont továbbra is arra kéri az iskolákat és a munkáltatókat, hogy mindenkit tartsanak házon belül, mivel továbbra is rendőri, illetve hírszerzési akciók zajlanak például Schaerbeekben;  tartani kell attól, hogy újabb támadások jöhetnek. Három napos gyászt rendeltek el Brüsszelben.

Ott van? Készített fotókat? Írjon nekünk!

Terror

A támadás négy nappal azután történt, hogy Brüsszelben elfogták Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi terrortámadásokért felelős terroristát.

Belgiumban hivatalosan is a legmagasabb fokozatú terrorkészültséget jelentettek be.

Magyarországon is megemelték a terrorkészültségi fokozatot.

Március 22-én, kedden, reggel nyolc óra után két robbanás történt Brüsszelben, a Zaventem nemzetközi repülőtéren (élőben itt követheti a hatóságok ottani munkáját). A VRT belga köztévé szerint öngyilkos merénylő robbantott, amit  lövések és arab nyelvű kiáltások előztek meg. Az AP szerint legalább az egyik robbanószerkezetben szögek is voltak. 

A HVG a Pravdára hivatkozva azt írja, három fehérorosz állampolgárt, Ivan és Alekszej Dovbast, illetve Marat Junuszovot gyanúsítanak a március 22-ei terrorcselekményekkel. Mindhárman múlt pénteken utaztak Belgiumba. Ennek kapcsán az orosz titkosszolgálatok figyelmeztették a belga hatóságokat egy lehetséges terrortámadásra. Utóbb ezek az értesülések hamisnak bizonyultak.

A BBC értesülései szerint legalább három bombát találtak az épületben, illetve egy fel nem robbant övet. Arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan hatástalanítják a helyszínen maradt szerkezeteket.

Két magyar sérült

Nagy Zoltán nagykövet a Velvetnek megerősítette, hogy két magyar sérültje van a brüsszeli robbantásoknak, egy férfi és egy nő. Egyikük állapota sem súlyos. Repeszsérülést szenvedtek, kórházban kezelik őket, a konzulátus kapcsolatban van velük. Egyikük a reptéren, a másikuk a metróban sérült meg. (A metrós terrortámadásról lejjebb görgetve olvashat.)

Az eseményeknek vannak halálos áldozatai is. A belga egészségügyi minisztérium szerint a repülőtéri cselekményeknek 11 halálos, és 81 sérült áldozata van, a metróban pedig 20-an haltak meg, 17-en súlyosan, 106-an könnyebben sérültek meg. (A két magyar sérült egyike, mint az Origo írja, a brüsszeli magyar képviselet alkalmazottja.)

A repülőteret kiürítették, a légiközlekedést elterelik a környékről, nem jár arrafelé a vasút sem. A Vs.hu-nak Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete azt mondta, a reggel Budapestről Brüsszelbe érkező Brussels Airlines járatának utasai biztonságban vannak - a gép leszállt, az utasok ki sem szállhattak, a kifutópályán várakoznak.

Schiffer András is a járaton utazott, a 444-nek arról beszélt, miután hosszú várakozás után elhagyhatták a gépet, kísérteties csönd fogadta őket. Itt meghallgathatja a vele készült ATV-interjút.

A helyszínről jelentik

A Velvetnek egy Bruges-ben élő forrás azt mondta, nagyon fél, mert Salah Abdeslam a helyi, különösen veszélyes bűnözőknek fenntartott börtönben van, és most mindenütt szirénázást hallani - elképzelhető, hogy megerősítik a védelmét. 

Egy brüsszeli, EU-bizottságnak dolgozó forrásunk szerint pedig képtelenség bárhova eljutni, így dolgozni sem ment. Kollégái fele húsvéti szabadságát tölti, a többiek pedig alighanem ugyanúgy otthon vannak - de nem tudja megnyitni a levelezését. 

Számos más forrásunk pedig ugyancsak arról számolt be, hogy mindenki otthonában nézi a híreket.

Részletek a metróból

A repülőtéri támadás után a brüsszeli Maalbeek metróállomásnál hajtottak végre akciót terroristák - a környéken egyre nagyobb területet zár le a rendőrség. A BBC szerint 15 halálos áldozata van az ottani támadásnak, a sérültek száma 55 fő.

Az állomás mindössze néhány méterre van a Gare de Bruxelles-Schuman pályaudvartól, illetve számos EU-épülettől. Szemtanúk sűrű füstről számoltak be, a városi közlekedési vállalat arról tájékoztatott, hogy az összes tömegközlekedési útvonalat lezárják.

A VRT szerint nincsen halálos áldozat, csak sérültek. Az alábbi egy, a robbantásban megsérült metrószerelvény.

A Daily Mail szerint a metrón utazókat a 9:19-kor beköbetkezett robbanás után azonnal leállított szerelvényekből gyorsan kimenekítették (itt láthat erről képet), és a füstös alagutakon keresztül a legközelebbi biztonságos állomásra juttatták. 

Az alábbi videó, a fenti galéria képeihez hasonlóan, a helyszínen készült.

Részletek a reptérről

A Twitteren  rengeteg fotó van az eseményekről, ezeken látszik, ahogy a sérültek a kezdeti pánik után igyekeznek elhagyni az épületet, illetve, hogy milyen pusztítást végzett az épületen belül a detonáció. Egy Twitterező arról írt, a keresztapja szétszakadt holttesteket látott a repülőtéren.

Szemtanúk beszámolója szerint a reptér evakuálása közben mindenkit arra kértek, hogy hagyja hátra a kézipoggyászát, a csomagokban ugyanis további robbanószerkezeteket kerestek. A kimenekített légiutasokat busszal szállították egy kríziscentrumba - ez természetesen a repülőtér területén kívül van. 

Az alábbi felvételt az épületből menekülőkről készítette egy szemtanú.

És most?

Magyarországon is megerősítették a terrorellenes intézkedéseket, erről ebben a posztunkban olvashat bővebben.

Az európai repülőterek mellett fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be New Yorkban is. A német Local szerint rendkívüli mértékben megerősítették a frankfurti repteret, ebben része van annak is, hogy számos Brüsszelbe tartó járatot oda vezényelnek.

A francia Local készített egy összefoglalót a Franciaországban alkalmazott biztonsági ellenőrzésekről. Ott ezerhatszáz rendőrt vezényelnek ki, hogy biztosítsák a közlekedési csomópontokat. Volt egy bombariadó is a párizsi metróban, de téves riasztásnak bizonyult.

 A BBC-nek eközben arról ír, hogy ilyen támadásokat képtelen kivédeni a jelenlegi reptérbiztonsági gyakorlat, mivel nem a biztonsági ellenőrzésen túl történt a robbantás, hanem azon a területen, ahová az utasok egyből az utcáról érkeznek.

Azt is írják, a belga rendőrség házkutatásokat tart Brüsszelben; a terrorcselekményekhez köthető személyeket keresnek. Nemrég kiderült, hogy egy kalasnyikovot találtak a Zaventem repülőtéren. Ilyen fegyvert használtak tavaly a párizsi terrorcselekmények végrehajtói is.

A Daily Mail szerint két férfit letartóztattak a különleges rendőri egységek: a Maalbeek állomástól nagyjából másfél kilométerre kapták el őket.

A belga hatóságok eközben azt kérik a Twitterező lakosságtól, hogy ne közöljenek képeket a rendőri akciókról, mert azzal csak a terroristáknak segítenek (a felhívásból legutóbb ez lett). Illetve a brüsszeli krízisközpont mindenkit arra kér, maradjanak, ahol vannak.

Úgy tudják, a VUB brüsszeli egyetem Etterbeek campusa is kapott fenyegetést, ezt most éppen lezárták, rendőri akció zajlik. Eközben Brüsszel főpolgármestere bejelentette: tizenötről húszra nőtt a metrórobbantás halálos áldozatainak száma, tizenheten súlyosan, százhatan könnyebben sérültek.

Csak a működtetéshez feltétlenül szükséges munkatársak maradtak a Tihange atomerőműben, mindenki mást hazaküldtek - értesült a BBC. A  Brussels Midi és a Brussels North állomásokat eközben újra megnyitották, a Brussels Central továbbra is zárva van.

A belga főügyész egy kedd esti sajtótájékoztatón azt mondta, vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le. Frédéric Van Leeuw főügyész korábban elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak a több mint harminc halálos áldozatot követelő kedd reggeli brüsszeli terrortámadások ügyében.