A Magyar Vöröskereszt tagjai szerdán hajnali fél négykor gyalog indultak el ahhoz a diplomáciai kisbuszhoz, amivel el tudtak jutni az eindhoveni repülőtérre. A Budapestre tartó gépre viszont már nem volt hely, ezért Brnoba repültek, ahová autóval mentek értük.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke és az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Régió Regionális igazgatója az elsők között segített a sebesülteknek, amikor kedden reggel bomba robbant a brüsszeli Maelbeek metróállomáson. Ott voltunk, amikor a vöröskeresztesek tegnap kora este hazaérkeztek.

A metróállomás egy sarokra volt attól az épülettől, ahol Göndöcsék egy konferencián vettek részt. Az elnök már akkor tudta, hogy újabb terrortámadás történt, amikor a lőpor szagát érezte az utcán.

Nem az a fajta pánik volt, amikor az emberek sikoltoznak, inkább csak döbbenten és teljesen lefagyva néztek. Kérdezgettem az embereket, hogy mit éreznek, hogy vannak, aki még állt, azt leültettem. Huszonöten enyhébben sérültek, és volt 10-12 ember, akiknek csak a szemöldöke, a haja pörkölődött meg, két embernek viszont az egész teste megégett

– mondta Göndöcs.

Közben egyre több járókelő is megállt segíteni, akiket Göndöcs koordinált. Mint mondta, nagyjából negyed óráig tarthatott, amíg a rendőrök megérkeztek, és miután a helyszínparancsnoknak átadta a terepet, a mentők még legalább 4 órán át látták el a sebesülteket. A Magyar Vöröskereszt elnöke szerint a metróállomáson történt robbanásban 55-en sérültek meg, és 16-an haltak meg. A keddi támadásoknak összesen 31 áldozata és 300 sérültje volt.

Göndöcsnek ezután abba az épületbe kellett visszamennie, ahol a konferenciát is tartották.

Sehova nem mehettünk. Akkor a kommandósok még arról beszéltek, hogy a terroristák autókkal járják majd a várost, és mindenkire lőni fognak. Szerencsére ez nem így történt. Délután négy óra körül hagyhattuk el az épületet és mehettünk át a szemközti szállodánkba.

Az elnök azt mondta, hogy első dolga lesz megköszönni a Facebookon azt a sok üzenetet, amit az elmúlt két napban kapott. Aztán alszik egy nagyot.