A Sun szerint a szokatlan megállapodás két Spanyolországban élő roma család között jött létre. A biznisz lényege az volt, hogy a 15 éves lány csak akkor mehet hozzá egy 15 éves fiúhoz, ha rokonsága mintegy 1,1 millió forintnak megfelelő összeget, száz üveg whiskyt, két juhot és egy disznót csenget ki érte.

A spanyol rendőrök a Grenada déli részén lévő Almunecarban vették őrizetbe a leleményes szülőket, de később óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. A gyanú szerint nem csak 15 éves lányukon akartak túladni. Azt tervezték, hogy másik, 13 éves lányukat is árúba bocsátják, amint 15 éves lesz.

A rendőrséget szociális munkásuk értesítették, akik egy interjú során tudták meg, hogy a lányok veszélyben lehetnek. Családjuk ekkor már egész jól haladt a terv kivitelezésével. A 15 éves tini esküvőjének időpontját májusra tűzték ki, a másik pereputtyal pedig abban is megegyeztek, hogy nekik kell állniuk a szertartás helyszínének bérleti díjat, az ünnepi menüsort, a zenészeket, valamint a menyasszonyi ruhát.

A fiú családjának két részletben kellett kiköhögnie a hozományt. A lány szülei első körben csupán a lóvéra tartottak igényt, az ipari mennyiségű pia és az állatok viszont nem volt annyira sürgősek a számukra. Az érintettek azzal próbáltak védekezni a rendőröknek, hogy az elrendezett házasság a kultúrájuk része. Nem igazán jött be: emberkereskedelem gyanújával indult ellenük eljárás.

A jelek szerint szüleik akarata ellenére a fiatalok nem tartották túlzottan csábítónak a korai menyegző gondolatát. Maria Jose Sanchez Rubio regionális esélyegyenlőségi miniszter közölte: kérésüknek megfelelően mindkettőjüket kiemelték családjukból, és egy szociális központban helyezték el őket.