20160331 141014 HDR

És ön szívesen élne együtt egy kézigránáttal?

2016.04.01. 12:36

Egy fém vödör, egy nagyobb kődarab és egy figyelmeztető tábla Schvecz Józsefné kézigránát-megőrzőjének bombabiztos kellékei. A 87 éves márianosztrai asszony fia kedden kapált ki a földből egy kézigránátra megszólalásig hasonlító tárgyat, de három napja egyetlen szakember sem akarta megszabadítani az asszonyt a történelmi ereklyétől.

Csütörtökön jártunk Schvecz Józsefnénél, aki a korához képest  meglehetősen jól viseli az izgalmakat.

A polgármestert hívtam, és azt mondta, majd ő szól a tűzszerészeknek. Nem merek elmozdulni, mert őket várom, hogy hátha jönnek. De eddig nem jöttek.

Igaz, még pont beleesnek abba a harminc napba, amit a település polgármesterének ígértek. Úgy tudjuk, a rendőrségen közölték vele, hogy a tűzszerészek harminc napon belül mennek majd ki az idős asszonyhoz, mondván túlságosan leterheltek. Kiss László, Márianosztra polgármestere a Velvetnek azt mondta, hogy szólt a rendőrségnek és az eszközt 

záros határidőn belül elszállítják, addig is elkerítve, biztonságos helyen tárolják.

Abban mondjuk tényleg mindenki biztos lehet, hogy Schvecz Lajosné még a légynek se engedi, hogy hozzáérjen a szerkezethez: egy vödör alatt őrzi a kézigránátot.

A fiam írta oda, hogy ne nyúlj hozzá! Ezt a követ is azért tette rá, hogy még a szél se fújja le.

Kerestük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, valóban érkezett-e bejelentés a kézigránátról. Szerettük volna megtudni, hogy milyen esetekben intézkednek a rendőrség tűzszerészei, és mikor a Honvédség szakemberei. Érdeklődtünk, hogy magánterületről mennyi idejük van elszállítani az eszközt, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Vörös Mihály, tűzszrész szaktanácsadótól viszont megtudtuk, hogy ilyen esetekben mindig a Magyar Honvédség intézkedik (kérdéseinkkel őket is megkerestük), és mivel a kézigránátot nem az idős asszony házában találták, a tűzszerészeknek a törvény szerint

30 napjuk van arra, hogy elszállítsák a második világháborús tárgyat.

A szakember szerint a migrációs hullámnak köszönhető készenléti helyzet miatt valóban le van terhelve a honvédség, és ha nem is várják meg minden esetben a 30 napot, általában a 20. nap környékén tudnak intézkedni.

Az asszony viszont a tűzszerészeti tanácsadó szerint is profin járt el, amikor letakarta a gránátot, és egy táblára véste:

ne nyúlj hozzá!

Frissítés: Közben megkaptuk a választ a Hovédelmi Minisztérium sajtóosztályától is. A Tűzszerész Ügyelet kategorizálja a bejelentéseket. Amennyiben a feltételezett robbanótest lakóépületben, oktatási, nevelési, szociális, egészségügyi vagy más közintézmény területén, vízi vagy szárazföldi útvonalon, közforgalmú repülőtéren, közterületen,  vízi létesítmény belső védterületén találták és a vízszolgáltatást akadályozza, akkor a hatástalanítás végrehajtására a szükséges katonai tűzszerész erőt soron kívül kell kirendelni.

Azokban az esetekben, amikor például szántóföldön, vagy zárt körbekerített családi ház udvarán - ahol szavatolható, hogy nem nyúl hozzá illetéktelen személy – kerül elő robbanótest, a tűzszerészeket a jogszabály értelmében 30 napon belül kell kirendelni. Természetesen ez soha nem jelenti azt, hogy ténylegesen 30 napot kell várnia a bejelentőnek.