A Daily Mail szerint Robert Jaynes, a indianapolisi Irvington Bible Baptist Church lelkésze elég nagyban űzte az ipart. Gyülekezetének tagjai segítségével közel 100 tonnányit gyártott le a K2 vagy Spice néven ismert szintetikus fűből, majd 2,6 millió dollárért, mintegy 715 millió forintért adott túl a cuccon.

A lelkész olyan drogbizniszt épített ki, amelynek láttán bizonyára még a Köpcös is elismerően csettintene. A hívek egy titkos raktárban állították elő a szintetikus füvet, amit emberi fogyasztásra alkalmatlan füstölőknek, illetve különféle keverékeknek címkéztek fel, hogy megtévesszék a hatóságokat. A bizarr hálózatnak egy iskolai tanár, egy jótékonysági szervezet elnöke, egy hajdani utazó bohóc és egy rendőr házaspár is tagja volt.

Elvitte volna a balhét

Robert Jaynest egy 2013-as rendőrségi razzia buktatta le. Először azzal védekezett, hogy teljesen legális, amit csinál, majd megpróbálta kimosdatni társait. Azt mondta, elviszi az egész balhét, csak senki más ne kerüljön börtönbe. Mivel azonban a több államot érintő ügyben összesen 13 ember vádolták meg, ezt nem tudták garantálni neki.

A lelkész szerint a fűgyártásban közreműködő hívek jó emberek, és fogalmuk sem volt róla, hogy valami illegális dologban vesznek részt. A bírósági iratok alapján ugyanakkor állítása nem teljesen fedte az igazságot. Voltak, akik nagyon is tudták, hogy a keverék elszívható, csak épp nem kérdezősködtek róla.

12,5 év börtönt kaphat

Robert Jaynes végül vádalkut kötött, és két vádpontban bűnösnek vallotta magát, ami bölcs döntésnek bizonyult a részéről, mert egyébként akár 25 év börtönre és 1,25 millió dolláros (kb. 342 millió forint) bírságra számíthatott volna. Így viszont legfeljebb 12,5 évet kell eltöltenie a rácsok mögött. Emellett 44 ezer dollárnyi készpénzt (12 millió forint), illetve több száz kilónyi ezüst-színű érmét- és rudat foglaltak le tőle, amelyek az üzlet révén kerültek a birtokába.

A hálózat másik központi figurája a lelkész sógora, a 47 éves Kirk Parsons volt. A tanárként dolgozó egyházi vezetőnek szintén sikerült vádalkut kötnie, így társához hasonlóan óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Ügyükben július 8-án várható döntés.

 Exbohóccal kereskedett

Robert Jaynes még 1998-ban alapította az irvingtoni templomot, és a lehetőséget kihasználva a gyülekezet tagjait is bevonta az üzletbe. A csapatban mindenkinek megvolt a saját feladata. A hívek nem csak a cucc előállításában vettek részt, a feladataik közé tartozott a befolyó pénz tisztára mosása, valamint a kapcsolattartás az illegális anyagokat biztosító "beszállítókkal" is. Miközben a háttérben a szintetikus fűvel üzletelt, Robert Jaynes lelkészi teendőiről sem feledkezett meg. Buzgón prédikált híveinek olyasmikről, hogy forduljanak el a földi kísértésektől.

A bíróság szerint a drogkereskedelemért az egykori utazó bohóc és jelzálog bróker Doug Sloan és partnerei feleltek. Egy másik gyanúsított, David Neal februárban felakasztotta magát a seattle-i börtönben. A páros együttesen 2,2 millió dollárnyi (kb. 602 millió forint) szintetikus füvet értékesített, hogy aztán a pénzt Doug Sloan "Beautiful Cars of Indiana" nevű üzletén keresztül mossák tisztára.

rEndőrök fedezték őket

A bizniszt a szintén a gyülekezethez tartozó Jason Woods és Teresa Woods seriffhelyettesek fedezték. A házaspár feladata az volt, hogy biztosítsa a droggyártás zavartalan működését, de aktív szerepet vállaltak akkor is, amikor a droglabort az indianapolisi raktárból New Palestine egyik farmjára költöztették. A birtokon annyi időt töltöttek, hogy a szomszédok egy idő után azt hitték, beköltöztek. Szolgálataikért cserébe a lelkész különféle ajándékokkal, például Las Vegas-i utazásokkal jutalmazta őket.

Lebukásukat követően a rendőröket először felfüggesztették, majd elbocsátották. Később mindketten részt vettek egy elterelő programban. Jason Woods nem úszta meg ennyivel, januárban másodszorra is őrizetbe vették. Egyebek mellett szintetikus drog kereskedelmével, vesztegetési pénz elfogadásával és a hatóságok félrevezetésével vádolják.

"Ezek a legfurcsább karakterek"

A történetben további csavar, hogy a lelkész és a rendőrök ugyancsak ismerték Russel Taylort, aki a Subway reklámarcának, Jared Fongle-nek a jótékonysági szervezetét vezette, és jelenleg gyermekpornográfiával kapcsolatos vádak miatt tölti 27 éves börtönbüntetést. A visszavonult bohóc szerint Russel Taylor több alkalommal az egyenruhásokkal füvezett.

Ezek a legfurcsább karakterek, akiket valaha láttunk. Van egy lelkészünk, egy fickó, aki egy alapítványt vezetett, seriff helyettesek és emberek a templomból

– fogalmazott az üggyel kapcsolatban Brent Eaton, Hancock County ügyésze.