A Népszabadság írt arról, hogy egy hat hónapos tarnabodi lány nagy valószínűséggel azért halt meg fertőző agyhártyagyulladásba, mert egész éjszaka keresztül-kasul küldözgették Heves megyén.

A gyereket sem az éjszakai ügyeletes hevesi orvos nem nézte meg, az egri kórházban a sürgősségi, és a gyerekosztályon sem fogadták, az egri orvosi ügyeleten pedig egyszerű torokgyulladást diagnosztizáltak nála.

Az ügyeletes orvos ráadásul szúnyogcsípésnek hitte azokat a piros kiütéseket, amelyek a fertőző agyhártyagyulladás tipikus tünetei és hazaküldte a családot. Másnap a kislány meghalt.

Az Egri Járásbíróság szerin az egri ügyeleten szolgálatot teljesítő orvos téves diagnózist állított fel, de mivel a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott. Őt ezért felmentették.

A hevesi ügyeletest, aki el se látta a beteget, bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt elítélték, és 200 napi elzárásnak megfelelő büntetési tételt, azaz

600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá, valamint meg kell fizetnie az 570 ezer forintos perköltséget.