26 évig ápolta agysorvadásos lányát, aztán 260 nyugtatót kevert a joghurtjába

2016.04.12. 16:11

A vádirat szerint a rábaközi asszony születése óta gondozta magatehetetlen lányát, de idővel annyira kilátástalannak érezte helyzetüket, hogy elhatározta: öngyilkosságot követ el, és gyermekét magával viszi a halálba. H. G. F. 2015 februárjában 260 darab Frontin tablettát kevert 26 éves lánya joghurtjába, majd lenyelt 300 pirulát. Gyermeke néhány hét múlva a kórházban halt meg, ő viszont életben maradt. A bíróság kedden felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az anya 2013-ban saját betegsége miatt, szakorvosa utasítására kezdett Frontint szedni. Egy hónapra rá félbehagyta a kúrát, de továbbra is kiváltotta a nyugtatókat, így abból nagyobb mennyiség halmozódott fel nála. Az asszony 2015. február 10-én határozta el, hogy öngyilkos lesz, és beteg lányát „sem hagyja magára”.

Eszméletlenül találtak rájuk

A vád alapján H. G. F. összesen 260 darab Frontin tablettát kevert gyermeke joghurtjába, megetette vele, majd bő folyadékkal 300 pirulát vett be. A családtagjaik eszméletlenül találtak rájuk, ezért kihívták a mentőket. A lány március 2-án a kórházban vesztette életét.

Fel sem fogta, hogy megöli 

A Kisalföld korábbi cikke szerint a lány soha nem tanult meg beszélni, csupán néhány szót ismert, segítség nélkül nem tudott járni, ahogy pedig idősebb lett, egyre többször törtek rá epilepsziás rohamok. Anyja már 2010-ben is próbálkozott öngyilkossággal. Amíg kórházban volt, magatehetetlen gyermekét az egyik nagymama gondozta. Az adósságok, italozó férje és lánya 24 órás gondozása idővel teljesen felőrölte az asszonyt. A bíráságon azt mondta, hirtelen jött a gondolat, hogy inkább örökre aludjanak el. Nem is tudatosult benne, hogy emberölés, amit tesz.

utoljára még rámosolygott

Az öngyilkossági kísérlet után anya és lánya életéért a győri Petz Aladár kórházban küzdöttek az orvosok. Az anyát néhány nap múlva átszállították a pszichiátriára.

Amikor vittek, a lányom észrevett és rám mosolygott. Ez az utolsó emlékem róla

– zokogta el magát a vádlott a bíróságon.

Lányát ezután átszállították a csornai kórházba, ahol tüdőgyulladásban vesztette életét. A vádirat szerint halála közvetett összefüggésben állt a gyógyszer-túladagolással.

Megbánta tettét

Az anya saját bevallása szerint már ezerszer megbánta tettét. Mint mondta, lányát azért akarta magával vinni a halálba, mert saját kórházi élményéből adódóan pontosan tudta, hogy mi várna rá egy intézményben kommunikációra képtelen állapota miatt. Azt is felidézte, hogy amikor felébredt a pszichiátrián, anyósa egy olyan mondattal fogadta, ami örökre kísérteni fogja:

"Megölted a lányodat!"

Felfüggesztett börtönt kapott

Dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék sajtószóvivője a Velvet kérdésére elmondta: a bíróság kedden védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a vádlottat, és 2 év börtönre ítélte, büntetését 5 év próbaidőre felfüggesztve. A bűncselekményért önmagában 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztés járt volna, de a törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a büntetlen előéletű asszony 25 éven át példás módon ápolta gyermekét, ahogy azt is, hogy a szakértői vélemény alapján tette következményeinek felismerésében közepes fokban korlátozott volt. Az ítélet ellen egyik fél sem fellebbezett, így az jogerős.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.