Szándékosan nem vették át az illetékes gyámügy leveleit azok a gyöngyösi szülők, akik másfél éves kislányukhoz múlt hét csütörtökön hívtak mentőt. A gyerek mindössze 3-3,5 kilót nyomott, és a orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrség két nappal később gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást egyelőre ismeretlen tettes ellen. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Velvetnek azt mondta, továbbra sem vettek őrizetbe senkit.

A Velvet információja szerint a család tavaly több hivatalos küldeményt is kapott, de ezeket az apa  rendszeresen nem vette át. Egy védőnőkből álló zárt Facebook-csoportban pedig az a hír terjed, hogy a szülők elutasították a védőnői ellátást. Ezekről kérdeztük a férfit is, de beszélgetés közben letette a telefont.

Normális esetben a csecsemőket öt-hat hetes korukig hetente, ezután egyéves korukig havonta egyszer, hároméves korukig pedig két havonta kell a védőnőknek látniuk. A Veletnek nyilatkozó szakember azonban azt mondja, hogy

a szülőknek joguk van visszautasítani a védőnői ellátást. A védőnőknek ezt viszont azonnal jelezniük kell az illetékes gyermekjóléti szolgálatnak, melynek aztán ellenőriznie kell a családot. Az esetek döntő többségében azonban nem indítanak eljárást a szülők ellen.

Ezért megkerestük a gyöngyösi Gyermekjóléti központ felügyeleti szervét. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója, Maka Piroska a Velvet kérdéseire nem akart válaszolni, csak annyit mondott, hogy

az eset után belső vizsgálatot indítottak, ami jelenleg is tart.

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatal Gyámügyi Osztályánál is érdeklődtünk, de kérdéseinkre – bár ígérték – nyolc óra után sem sikerült válaszolniuk. Maka Piroskától azonban úgy tudjuk, itt is vizsgálatot indítottak.

A család szomszédai szerint többször is jártak a házban a gyámügy emberei, de általában nem tudták elérni a szülőket.  A legtöbb lakó csak az apát látta közlekedni a házban, a nőről szinte semmit nem tudtak. Azt sem, hogy terhes.

Az Országos Mentőszolgálat megyei sajtószóvivője, Csathó Mónika korábban azt nyilatkozta, hogy a csonttá fogyott kislányt utoljára tavaly novemberben látta gyerekorvos, az egyéves gyerek akkor 7 kiló volt. A védőnő szerint már „ez is soványkának számít″, de ez persze attól is függ, hogy a kislány milyen súllyal született. Normális esetben a csecsemők 12 hónapos korukra megháromszorozzák a súlyukat.