A 39 éves T. Roland 1998 szeptemberében ölt meg egy taxisofőrt Domaszéken, de csak 16 és fél évvel később terelődött rá a gyanú. A férfit tavaly áprilisban Németországban fogták el, majd szeptemberben hozták haza. A Szegedi Törvényszék csütörtökön nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. 

A vádirat szerint T. Roland 1998. szeptember 15-én éjszaka egy fiatalkorú társaságban szállt be áldozata taxijába a szegedi Mérey utcában. Domaszékre akart menni, de a község határában szólt a taxisnak, hogy kanyarodjon le egy földútra, majd arra kérte, hogy álljon meg. Ezután elővette a táskájában lévő kalapácsot, és a hátsó ülésről 22-szer sújtott le a fejére, hogy megszerezze a pénzét. A taxis olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A kukoricásba rejtette a holttestet

T. Roland előbb megbizonyosodott róla, hogy a taxis tényleg meghalt-e, majd holttestét a közeli kukoricába húzta. Fiatalkorú társát annyira sokkolta a gyilkosság, hogy rosszul lett, így nem tudott elmenekülni. Miután a férfi magához vette áldozata mobilját és 4 ezer forint készpénzét, együtt indultak a Dunántúl irányába.

Sokáig Nem volt gyanúsított

Az áldozat eltűnését 1998. szeptember 16-án jelentették be. Kocsiját már másnap megtalálták Bonyhád közelében, a férfi holtteste azonban csak október 9-én akadtak rá Domaszék határában. A rendőrség akkor emberölés miatt kezdett nyomozni, de sokáig nem tudtak a tettes nyomára akadni.

Németországban fogták el

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói csak 16 és fél évvel később jutottak olyan információk birtokába, amelyekből kiderült, hogy T. Roland lehet az elkövető. A férfit az európai elfogatóparancs alapján tavaly április 23-án Németországban fogták el, majd szeptemberben hozták haza. Kihallgatása során beismerő vallomást tett.

Életfogytiglant kapott

T. Rolanddal szemben az ügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat, a Szegedi Törvényszék pedig csütörtökön életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A döntés értelmében legkorábban 30 év letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra. 

A bíróság ítéletével szemben a vádlott és védője jelentettek be fellebbezést elsődlegesen eltérő minősítés - halált okozó testi sértés bűntette és rablás bűntette jogi minősítések megállapítása érdekében – ezzel összefüggésben az eljárás büntethetőség elévülése okán történő megszüntetése céljából, másodlagosan a kiszabott büntetés jelentős enyhítése végett, így az

nem emelkedett jogerőre

– írta közleményében a bíróság.