01-gyongyosi gyerek-20160521-A40A9558

Órákig nézegették az éhen halt gyöngyösi kislány holttestét a szülei

2016.05.26. 07:46 Módosítva: 2016.05.26. 07:46

A Story magazin közölt interjút azzal a gyöngyösi párral, akik a gyanú szerint halálra éheztették másfél éves kislányukat. Az anya szerint legkisebb gyereke is egy úgynevezett MCAD nevű anyagcsere-betegségben szenvedett, ezért nem hízott. Állítása szerint ezzel kezelték harmadik gyerekét is, akit egyébként a gyámhatóság azért akart elvenni a családtól, mert kórosan alultáplált volt.

A 36 éves nő azt mondta, hogy a másfél éves lányát május 12-én reggel még megetette, aztán a gyerek hirtelen levegő után kezdett kapkodni.

Láttam, csak úgy lüktetett a nyaki ütőere az erőlködéstől. Aztán megállt a kis szíves. Pánikba estem, újra kellett élesztenem a gyerekemet, ilyenkor minden másodperc számít... Vívódtam közben, kiabáljak-e a szomszéd szobában alvó páromnak, vagy inkább a mentőt hívjam? Egyiket sem tettem...
Állítólag a nő sírására ébredt fel az apa és órák teltek el úgy, hogy ölelgették a kislány holttestét, amit aztán inkább visszafektettek a kiságyába. Először a nagymamának szóltak, aki elvitte a nagyobbik gyereket, végül a mentőket hívták.

A szülők szerint képtelenség, hogy éheztették volna a gyereküket, hiszen a meghalt kislány nővére is „kicsattant az egészségtől″. Bár a boncolás szerint is a kislány gyakorlatilag éhen halt,

az apa szerint csak egy keksz akadt meg a torkán és fulladás okozhatta a halálát.

A szülőket emberöléssel gyanúsítják és május 21-én elrendelték előzetes letartóztatásukat. A nőtől évekkel ezelőtt két gyereket már elvettek, mert hiányos ellátásuk miatt fizikailag és szellemileg is folyamatosan épültek le. Hasonó problémák miatt harmadik gyerekként született lányát is megpróbálták a családból kiemelni.

A Heves Megyei Kormányhivatal a tragikus gyermekhalál miatt vizsgálatot indított, ami szerint a szülők elzárkózása miatt nem volt elég bizonyíték, a jelzőrendszer tagjainak sem volt egységes a véleménye, ezért nem menekítették ki időben a családból az éhen halt kislányt. Az eredmény szerint a védőnő nem követett el mulasztást, a gyerekorvos szerepét viszont még vizsgálják.