Az előzetes elmeorvosi vizsgálat szerint teljesen beszámítható az a 14 éves zagyvarékasi lány és 16 éves barátja, akik január 26-án késelték halálra a lány édesanyját. Őrlős Gábor, a lány ügyvédje a Velvetnek azt mondta, hogy 

a szakértő szerint védencénél nem állt és nem áll fenn beszűkült tudatállapot. Beszámítható volt és cselekvőképességében nem korlátozta semmi a bűncselekmény elkövetésekor.

A fiú védőjétől, Mezei Jánostól úgy tudjuk, hogy az igazságügyi szakértő ugyanerre az eredményre jutott az ő esetükben is. 

Információnk szerint a nőt 96 késszúrással ölték meg, valószínűleg azért, mert ellenezte a gyerekek kapcsolatát. A fiatalok előzetes letartóztatása után a fiú édesanyja a Velvetnek azt mondta, hogy fia azt állította, barátnője egyedül szurkálta össze az asszonyt. Ügyvédje most már arról beszélt, hogy a fiú annyit beismert, hogy „a lány biztatására néhányszor ő is szúrt″.

Őrlős Gábor szerint a korábbi helyszíni kihallgatásokon viszont egyértelműen kiderült, hogy

az áldozat lánya pszichikai és fizikai adottságainál fogva sem lett volna képes ilyen sérüléseket okozni.

A gyerekeket a gyilkosság másnapján fogták el a rendőrök, a bíróság pedig január 29-én elrendlete előzetes letartóztatásukat. Bár az ügyészség szerette volna, ha mindketten BV-intézetbe kerülnek, a bíró végül a nevelőintézet mellett dönött. A lány ügyvédjétől úgy tudjuk, a gyerekeket most is ott őrzik.