Csak szeptemberben derülhet ki, hogy első fokon, feltételesen szabadlábra helyezik-e Bene Lászlót. Az igazságügyi szakértő ugyanis nem vont be pszichológust, amikor a „skálás gyilkos″ személyiségszerkezetét elemző igazságügyi elme-orvosszakértői véleményt készítette, ezért a büntetés-végrehajtási bíró a szakértői vélemény kiegészítését rendelte el, és a tárgyalást szeptember 7-re napolta el - derült ki a Szegedi Törvényszék közleményéből.

Bene társával 1989-1993 között több rablást követett el, a bíróság 1996-ban négy gyilkosságot bizonyított rájuk és több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette, és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Bene Lászlót és Donászi Aladárt, aki később öngyilkos lett a börtönben.

Benét 20 év után, 2014 tavaszán helyezhették volna először feltételesen szabadlábra, de akkor magatartása és személyes meghallgatása sem győzte meg a bíróságot arról, hogy szabadon kellene engedni.

2016. március 1-én a bíróság viszont első fokon feltételesen szabadon bocsátotta volna a férfit, mondván, a döntés előtt mindent alaposan megvizsgáltak:

  • figyelembe vették a büntetés-végrehajtási intézet szakvéleményét,
  • meghallgatták az elítéltet,
  • és átnézték az egyéb iratokat is,

ami alapján úgy látták, hogy Bene egyre jobban viselkedett. Több jutalmat kapott, sőt, zárkamegbízotti tisztsége ellátásával kifejezetten segítette a büntetés-végrehajtási intézet munkáját. Vagyis összességben Bene László

hosszabb ideje kifogástalanul viselkedett.

A bíróság szerint az is a javára szól, hogy időközben leérettségizett és családtagjaival is felvette a kapcsolatot – vagyis mindent megtett azért, hogy vissza tudjon illeszkedni a társadalomba. Ráadásul akkor mindenhol azt nyilatkozta, hogy nagyon megbánta, amit korábban tett.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa március 5-én viszont hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Többek között pszichológus bevonása mellett elme-orvosszakértői vélemény beszerzését írták elő az első fokú bíróság számára, hogy feltárhassák Bene személyiségszerkezetét.