Egy megtört, rémült öregasszonyra számítottunk, amikor a Szentendrei Járásbíróságon kedden arra vártunk, hogy a bírónő Margit nénit szólítsa, de a 87 éves asszony csak a tárgyalás előtt nem sokkal, mosolyogva bökte oldalba unokahúgát azzal, hogy

most már azért kicsit izgul.

Az idős nő csobánkai otthonába napra pontosan hat évvel ezelőtt mászott be egy 39 éves férfi. Az asszony pénzét akarta, de a rablás végén meg is erőszakolta az akkor 81 éves nőt. Erre tekintettel a bírónő zárt tárgyalást rendelt el, de az áldozat unokahúgával a tanúk meghallgatása alatt tudtunk beszélgetni.

Kiderült, hogy a 87 éves asszony egész élete a vallásról szólt, és szól máig, soha nem volt férjnél, de még csak férfit sem engedett magához közel, „kvázi apácaként élt″. Támadója 2010. június 28-án este két órát várt a szaletliben, hogy Margit néni végre leoltsa a lámpát, és akcióba léphessen.

Ekkor megverte, és 15 ezer forintot vett el tőle. A nyugdíjas asszony csak akkor kezdett körme szakadtáig védekezni, amikor a férfi az ágyra lökte.

Bár Margit néni úgy mesélte mindenkinek, hogy „trükköt vetett be, és egyre artikulálatlanabbul üvöltött, hogy meghallják″, a szerencséje inkább az volt, hogy a szomszéd pont jókor nézett ki az ablakon és észrevette, hogy egy kesztyűs kéz húzza el az idős asszony függönyét.

Feltételeztem, hogy Margit csak nem húz éjszakára kesztyűt. Hívtuk a rendőrséget, hogy valami lehet nincs rendben, meg kéne nézni.

Az asszonyt sokkos állapotban, véres hálóingben találták a rendőrök, a férfi viszont a fürdőszobaablakon keresztül kijutott a házból, és hat évig nem találták. Aznap éjszaka nyomkövető kutyát indítottak utána, és Margit néni tökéletes személyleírást is adott róla, de ez sem segített. Hetekkel később az idős nő felismerte az erőszakolóját Csobánkán,  és a rendőröknek is szóltak, akik akkor csak annyit mondtak 

figyelik a férfit.

Évekkel később M. László valahogy csak bekerült a rendőrség rendszerébe, és a DNS-e pont megegyezett azzal a mintával, amit 2010-ben Margit néni körme alól rögzítettek.

Idén márciusban jött boldogan egy civil ruhás rendőr, hogy megvan a férfi, elfogták. Persze, ez nekik óriási siker volt, hiszen mégiscsak eltelt hat év. A nagynéném viszont már kevésbé örült. Feldolgozta, lezárta. Aztán meggyőztük, hogy az igazságszolgáltatás miatt muszáj szembenéznie vele

- mondta az asszony unokahúga.

Margit néni hat évvel a támadás után, szerdán találkozott újra a férfivel, aki csak annyit ismert be, hogy bejutott a nyugdíjas nő házába, de nem erőszakolta meg. A nőgyógyászati vizsgálat és a DNS-minták viszont pont az ellenkezőjét bizonyítják. A rokon szerint Margit néni a hite segítségével tudta feldolgozni a történteket, de így is legalább három évig tartott, mire sikerült. Meghallgatása után is csak annyit mondott, hogy jól van és a hite erősebb, mint, hogy összeomoljon meg egyébként is, az evangéliumban is az áll:

„ne féljetek!″