K. Márta a vád szerint 2011 augusztusában gyilkolt meg egy 86 éves miskolci asszonyt – aki ugyanabban a Szentpáli utcai házban lakott, ahol egy szépségstúdióban dolgozott masszőrként –, miután összekülönböztek egy hirdetőtáblán. Az emberöléssel vádolt nő ügyében július 6-án, szerdán sokadik nekifutásra hozott volna ítéletet a bíróság, de ezúttal sem sikerült, mert nem volt ellene elegendő bizonyíték. 

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa az ügyben további bizonyítást rendelt el. Igazságügyi szakértőket és tanút hallgat meg a bíróság, majd a bűncselekmény helyszínén szemlét és tárgyalást tart szeptemberben

– közölte Fórizs Ildikó, a bíróság sajtószóvivője. 

Hirdetőtáblán vitáztak

A vádirat alapján a gyilkosság napján az áldozat, a 86 éves K. J.-né kereste fel munkahelyén a masszőrnőt, mert zavarta, hogy a lakóházba idegenek járnak be. Mint ahogy az is, hogy K. Márta egy hirdetőtáblát tett ki postaládája elé, ami miatt az újságkihordó nem tudta kézbesíteni neki napilapját. Beszélgetésük annyira eldurvult,  hogy a vádlott a vita hevében bántalmazni kezdte a nyugdíjast: ütötte, ahol csak érte, rátérdelt vagy rátaposott a bordáira, majd egy vékony zsinórral megfojtotta.

Fóliába csomagolhatta a holttestet

A vád szerint az idős asszony halálát követően K. Márta felmosta a szépségszalon padlóját, vásárolt egy takarófóliát, aztán visszament a munkahelyére, ahol becsomagolta és ragasztószalaggal tekerte körbe a holttestet. Ezután lecipelte az egy emelettel lejjebb lévő iroda ajtaja elé, és otthagyta. Másnap a munkába érkező alkalmazottaknak lett gyanús a „csomag”, ezért értesítették a rendőrséget.

Benyugtatózta magát a bíróságon

Mint arról beszámoltunk, a Miskolci Törvényszék eredetileg március 30-án hirdetett volna elsőfokú ítéletet az ügyben, a masszőrnő azonban 30 szem nyugtatót vett be a bíróság épületében, ezért kórházba szállították. A bíróság a következő tárgyaláson, április 6-án a távollétében szabott ki rá 16 év börtönt emberölésért. Az ítélethirdetésen azért nem tudott részt venni, mert állapotára tekintettel orvosai nem engedték ki a pszichiátria zárt osztályáról. A nő az eljárás során végig tagadta bűnösségét.

Nehéz igazságot tenni

Az ügy másodfokon került a Debreceni Ítélőtáblára, amely szerdán hozott volna jogerős ítéletet az ügyben, de a bíró további bizonyítást rendelt el. A vádlott ügyvédje, Lichy József a Velvet kérdésére elmondta, hogy a bíróság szeptemberben éjjel 11 órakor (vélhetően azért, mert a gyilkosság is késői időpontban történt) tart tárgyalást a helyszínen, hogy megpróbálja rekonstruálni a történteket. 

A bíróság egyelőre nem tudja eldönteni, hogy mi lehet az igazság. A védencem azért keveredett gyanúba, mert ugyanolyan takarófóliát vásárolt, amelybe a holttestet csomagolták, ugyanakkor a helyszínen nem találtak semmilyen nyomot, így DNS-mintát sem, ami arra utalt volna, hogy ő volt a tettes

 – mondta az ügyvéd.

Szerinte, ha tényleg a masszőrnő lenne a gyilkos, akkor – hacsak nem viselt szkafandert –, valamilyen nyomot kellett volna hagynia a helyszínen, hiszen az elkövető közvetlen testi kontaktusba került az áldozattal. Éppen ezért arra számít, hogy az ügy bizonyítottság hiányában felmentéssel zárul. 

Elhordta a bizonyítékot

Lichy József szerint a rendőrök azt gondolták, hogy a masszőrnő egy szandált viselt a gyilkosság napján, ezért le is foglalták tőle a lábbelit. A bökkenő csak az volt, hogy aznap igazából a papucsa volt rajta, amit lánya utánaküldött a börtönbe, ő meg teljesen elhordta, majd kidobta a szemétbe, pedig ez lehetett volna a perdöntő bizonyíték az ügyben.