A kyokushin karate sportág ígéretes tehetsége, az U16-os korosztály EB ezüstérmese, az ekecsi Kovács Kata Zsófia volt az a 16 éves lány, aki szombatra virradóra hunyt el a IV. Martosi Szabadegyetem táborában, írta az ujszo.com. Mint arról beszámoltunk, a tragédia miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy nem tartják meg a rendezvény még hátralévő programjait.

A portál úgy tudja, a lány pénteken este nyolc óra körül feküdt le sátrában, mert nem érezte jól magát. Az esti koncertről visszatérő barátnője éjfél után vette észre, hogy valami komoly baj van, ezért értesítette a szervezőket, azok pedig a helyszínen tartózkodó mentőket. A tinédzsert másfél órán keresztül próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak rajta segíteni. 

A fesztivál hivatalos közleménye szerint a haláleset hátterében valószínűleg a lány már fennálló betegsége és annak szövődménye áll, de a pontos okra csak a kórbonctani elemzés adhat választ.

Kovács Kata Zsófia  kararaedzője, Markovics János az ujszo.com-nak küldött levelében emlékezett meg tanítványáról.

Nem is tudom, hol kezdjem. Még most sem hiszem el! Ez biztos nem igaz. Ez csak egy rossz vicc. Ez is egy kamu hír. Hívjon már vagy írjon valaki, hogy mégsem igaz! Aztán fogom a telefont és hívok. Mégis igaz. A torkom és a gyomrom is összeszorul, nem tudom visszatartani, sírok. Nem értem, ez hogy lehet. Zsófi olyan volt nekem, mintha a lányom lett volna, már nagyon rég, 8 éve kezdett hozzám járni edzésekre, egy kis duci lány volt, nagy lelkesedéssel. Én nem a „tehetségekben” hiszek, hanem a kitartó munkában, és Zsófi megerősített ebben a hitemben. Egy nem túl „tehetséges” ifjú hölgy, aki a kitartásával bizonyította, hogy igenis nagyon szép eredményeket lehet elérni, ha valaki kitartóan edz. Zsófinak nehezen jöttek az eredmények, de tavaly egy Ekelen megrendezett edzőtábor végén odajött hozzám, és kérte, hogy válogatott versenyző lehessen. Mondtam neki, rendben, de tudja-e, hogy ez mennyi többletmunkával jár. Azt mondta, igen. Onnantól külön edzéstervvel készült a versenyekre. Szépen megcsinálta és jöttek is az eredmények. A munkájára a koronát az év végén Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokságon tudta feltenni, ahol 2. helyezést ért el az U16-os korosztályban. Eleinte kicsit bosszankodott az eredmény miatt. Miután beszéltem vele, átgondolta és átértékelte. Örömmel fogadta a 2. helyet is. A kiváló teljesítményéért Ekecs község nevében Polák László polgármester úr is kitüntette. Április végén felhívott Mártika, az édesanyja, hogy gyulladást találtak a vérében, rosszak az eredmények. Aztán május elején kórházba került, kiderült a betegsége: mononukleózis. Teljesen el lett tiltva minden fizikai terhelésről, de úgy volt, hogy szeptembertől újrakezdi az edzéseket. Szombaton reggel pedig az a hír fogadott, hogy eltávozott a fizikai világból. Azóta egyfolytában csörög a telefonom, senki nem akarja elhinni, hogy ez megtörtént. Hiányozni fogsz, Zsófi!

– fogalmazott a levélben.

Szülőhelyén temetik el

Zsófi temetése július 13-án, szerdán 16.00 órakor lesz az ekecsi temető ravatalozójában. 20.00 órától, Szilason, a Pázmány emlékház parkjába várják egy zenés megemlékezésre a gyászolókat. Fellép a Phönix együttes. Mindenkit várnak, aki ismerte Zsófit, aki szereti a harcművészetet, közölte a felvidek.ma.