Ha esetleg nem hallott volna róla, a Pokémon Go egy új mobiljáték, aminek az a lényege, hogy a való életben bóklászva kell virtuális szörnyeket levadászni. Az alkalmazás csak pár napja jelent meg, de máris egy emberként őrül meg érte a világ. 

Ezt használták ki azok a fegyveres rablók, akik Missouri államban fosztották ki a játék jutalmait hajhászó, gyanútlan felhasználókat. A rendőrök július 10-én, vasárnap hajnalban O'Fallon városának egyik félreeső parkolójában vette őrizetbe a négy fiatalból álló bandát.

Hogy értse, pontosan miről van szó, a játékban a felhasználó mobilján látható a környezet térképe, megmutatva azokat a pontokat, ahol a szörnyek rejtőznek. Ha valaki elmegy a jelzett helyszínre, a kamera által mutatott valódi képen jelenik meg a virtuális Pokémon, amit be lehet gyűjteni. Emellett vannak még olyan helyek, úgynevezett PokéStopok is, amelyekhez ellátogatva további jutalmak, például tárgyak szerezhetők.

Elszapordtak a rablások

Ami a rablókat illeti, a rendőrség szerint kifejezetten azért szemelték ki az elhagyatott parkolót, hogy kifoszthassák az elővigyázatlan szörnyvadászokat. A nyomozók úgy vélik, hogy szándékosan csalogatták oda őket egy jelzéssel, amiből azt gondolták, hogy ott Pokémonra lelhetnek.

A rendőrök vasárnap hajnali két órakor egy bejelentésből értesültek a legutóbbi rablásról, majd a helyszínen őrizetbe vették a fekete BMW-vel lesben álló tetteseket. Előállításuk során egyiküktől egy kézifegyvert is lefoglaltak. A rendőrség szerint a bandatagok nem aznap csaptak le először, legalábbis erre utal, hogy az államban eddig 11 Pokémonos vonatkozású bűntényről érkezett hír. A 16 év és 18 év közötti fiatalokkal szemben rablás miatt emeltek vádat, 100 ezer dolláros (28 millió forintos) óvadékot kiszabva rájuk.

Szörnyet keresett, hullát talált

A játék kapcsán nem az volt az első furcsa eset. Egy 19 éves wyomingi lány, Shayla Wiggins július 8-án egy Pokémon becserkészése közben szúrt ki egy hullát az otthonához közel eső folyóban. Először csak az tűnt fel neki, hogy valami fura dolog lebeg a vízen, ezért közelebb ment, hogy alaposabban is szemügyre vegye.

"Másodszorra is meg kellett néznem, hogy rájöjjek, az egy test" 
 

– idézte fel a lány.

Felfedezése ugyan eléggé megrázta, de annyira azért nem, hogy abbahagyja a játékot. Másnap mára újra Pokémonokat vadászott. A holttestről egyelőre csak annyi derült ki, hogy egy férfié volt, és megtalálásakor kevesebb, mint 24 órája lehetett a folyóban. Mivel idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, vélhetően valamilyen baleset idézte elő a halálát. 

Jutalom a rendőrörsön

Az ausztrál Darwinban az okozott némi bonyodalmat, hogy a játékban a helyi rendőrörsöt tüntették fel PokéStopként. Az egyenruhások ezért egy facebookos bejegyzésben hívták fel az emberek figyelmét, hogy a jutalom megszerzéséhez igazából nem kell bemenniük az épületbe, ha pedig arra vetődéknek, akkor jobban teszik, ha egy kicsit elszakadnak a mobiljuktól, és körbenéznek, mielőtt átkelnek az úton.

A gyártó Nintendo egyébként külön figyelmeztette a felhasználókat, hogy játék közben ne feledkezzenek meg valódi környezetükről.

Via Mashable