A Dunakeszin tartott vasárnapi sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott a müncheni lövöldözésben elhunyt magyar állampolgárral kapcsolatban, tudtuk meg az MTI-től. 

Elmondta, hogy a bajor rendőrség írásban is megerősítette, hogy egy magyar állampolgár is az áldozatok között volt.

A fiatalember 2001-ben született, és mintegy tíz éve élt Münchenben, és ott is járt iskolába. 

A külügyminiszter hozzátette, hogy a rokonság, a család egy része Magyarországon él, ők szombaton már megérkeztek a német nagyvárosba, és a családtagok közül néhányan részt vettek a holttest azonosításában is.

A család akarata szerint a fiút Magyarországon temetik el, az ehhez szükséges adminisztratív lépések intézésében a müncheni főkonzulátus munkatársai segítenek, akik a családdal közvetlen kapcsolatban állnak - tette hozzá. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy állítólag egy ingyenes ételt kínáló internetes poszt volt a támadás alapja, amit annyiban tudnak alátámasztani, hogy a főkonzulátus vezető konzuljának gyereke is kapott efféle üzenetet. A nyomozás jelenlegi állása szerint az elkövető ilyen üzenetekkel próbált abba a gyorsétterembe csábítani minél több embert, ahol végül lövöldözni kezdett.

Szijjártó szerint nyilvánvaló, hogy ez az üzenet is szerepet játszhatott abban, hogy a halálos áldozatok többsége fiatal volt.

A politikus a kormány nevében részvétét fejezte ki az érintett családnak, és közölte: minden szükséges segítséget biztosítanak nekik.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy minden külföldre utazót arra kérnek, regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján.

Update: A távirati iroda információi alapján a bajor tartományi bűnügyi hivatal szóvivője vasárnap elmondta, hogy a pénteki lövöldözésben tízen sebesültek meg súlyosan, lőtt sebesüléssel négy embert ápolnak.

A frissített adatok szerint 35 ember sérült meg a lövöldözéssel összefüggésben, de többen nem a helyszínen - a München északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontnál -, hanem a belvárosban kitört pánikban.

Update 2: A bajor tartományi bűnügyi hivatal közölte azt is, hogy a vérengzés kilenc halálos áldozata közül ketten német, ketten pedig német-török kettős állampolgárok voltak.

Meghalt egy magyar, egy török, egy görög és egy koszovói állampolgár is. A kilencedik áldozat hajléktalan volt.

Az áldozatok mind Münchenben vagy a város környékén laktak. Többségük kiskorú volt: három áldozat 14 éves, két áldozat pedig 15 éves volt, a többiek 17, 19, 20, illetve 45 évesek voltak.

Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy az elkövető vajon szándékosan, előre eltervezett módon kiskorúak vagy külföldiek életére tört-e.

A  müncheni lövöldözés előzményeiről itt olvashat