Börtön helyett a pszichiátriára megy az a férfi, aki tavaly februárban késsel rátámadt két NAV ellenőrre, egyikük bele is halt sérüléseibe. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletet szerint L. Péter évek óta tudathasadásos elmebetegségben szenved.

Felmentették a különös kegyetlenséggel, hivatalos személy sérelmére, több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól. Egyben elrendelték a kényszergyógykezelését, egészségi állapotát félévente felülvizsgálják. 

A vádirat szerint a két NAV ellenőr azért ment a XX. kerületi lakáshoz, mert a férfi nagyobb adótartozást halmozott fel, L. Péter azonban nem akart együttműködni. Az ellenőrök táskáját és dossziéit az udvarra dobta, majd késsel rájuk támadt. A zárt udvarról áldozatai nem tudtak elmenekülni.

A korábbi tárgyaláson L. Péter zavaros történetet adott elő arról, hogy miért támadta meg az ellenőröket. Többek között azt, hogy ő egy zsoldos, a két férfi pedig felderítők voltak, akiket ki kell végeznie. 

Az ügyész perbeszédében kitért arra, hogy a paranoid skizofréniája, téveszméi és agresszív magatartása évek óta fennáll, ezért a bűncselekmény elkövetésekor képtelen volt felismerni tettének társadalomra veszélyességét. Így a büntetőjogi felelőssége sem állapítható meg. Indítványozta a férfi kényszergyógykezelését. A védő csatlakozott az indítványhoz. 

L. Péter utoljára annyit mondott, hogy megbánta amit tett.