DLAPE20150925006

Ha van felvétel, miért nincs még kép a Teréz körúti robbantóról?

2016.09.26. 14:46

Frissítés: cikkünk megjelenése után a rendőrség közzétett néhány képet a feltételezett elkövetőről, ezeket ebben a cikkünkben tekinthetik meg. A robbantásról nyilvánosságra hozott felvételt annak a szoláriumnak a külső kamerája készítette, ahol reggel jártunk.

A szombati Teréz körúti robbantás után, a vasárnap esti sajtótájékoztatóig összesen 145 kamera felvételét foglalta le a rendőrség. Többek között azét az éjjel-nappali szoláriumét, amelyik a legközelebbi képet adhatta a robbantóról.

Az üzlet tulajdonosa a Velvetnek azt mondta, hogy a felvételeket nem sokkal a detonáció után a nyomozók lementették, és

bár a képsorok a férfi telefonján is megvannak – a rendőrség kifejezett kérésére –, azokat egyelőre senkinek nem játszhatja le, de arról sem beszélhet, mi látszik a felvételen.

Azt viszont megmutatta, hogy a külső kamera látószögébe még pont beleesik az a terület, ahol a robbanás történt, vagyis a szolárium kamerája – akármelyik irányból is érkezett, és akármelyik irányba távozott –, nagy valószínűséggel rögzítette az elkövetőt.

A másik sarkon, de viszonylag messze van egy térfigyelő kamera. Nincs kizárva, hogy a mi kameránkra azt hitte, nem lát el odáig.

Nagyjából negyven méterre a robbanás gócpontjáról, az Erzsébet körút és a Király utca sarkánál, egy élelmiszerbolt felett valóban van egy térfigyelő kamera, ami az Erzsébetváros Rendészeti Igazgatóságához (ERI) van bekötve. Kérdés, hogy mekkora sugarú kört vesz, hány órát rögzít, és ad-e például színes képet? Kérdéseinkkel megkerestük a VII. kerületi önkormányzatot is, de azt válaszolták, hogy 

az Erzsébet krt. 58. szám alatt található térfigyelő kameráról nem áll módunkban bővebb felvilágosítást adni, mivel az érintett helyszínen történt bűncselekmény miatt jelenleg is nyomozás zajlik.

Az Erzsébetváros Rendészeti Igazgatósághoz bekötött térfigyelőkamerákról általánosságban sem akartak információt adni.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a vasárnapi sajtótájékoztatón azt közölte, hogy egy körülbelül 170 centiméter magas, 20-25 éves embert keresnek, aki világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék színű farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt a robbantáskor. A lefoglalt kamerafelvételek ellenére mégsem adtak ki fotót a robbantóról.

Miért nem?

Mert idő kell, mondja a biztonságpolitikai szakértő. Tarjányi Péter szerint már az óriási feladat, hogy amikor mindenki okostelefonnal mászkál, a rendőrök minél hamarabb összegyűjtsék a felvételeket.

Ezután végig kell nézni a felvételeket, és kétséget kizáróan be kell bizonyítani, hogy az adott személy tette oda azt a bombát. A harmadik fázis, a sziszifuszi munka, hogy a legjobb felvételt megtalálják. Azt a képet, ami releváns.

Tarjányi szerint, ha van ilyen kép – és a rendőrség még nem találta meg a robbantót –, azt a következő 24 órában szinte biztos, hogy kiadják.

A parlamentben hétfőn a Belügyminisztérium államtitkára is beszélt a szombati robbantásról. Kontrát Lajos elárulta, hogy

egy utcai kamerafelvételről jól látszik az elkövető.

Az államtitkár azt ígérte, hogy a délután folyamán közzéteszik majd a rendőrség honlapján.

A rendőrség továbbra is kéri, hogy aki a robbanás helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a történtekkel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107 telefonszámon, illetve hívja a 107 vagy a 112 nemzeti segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz.