A hatóságoknak szeptember 28-án már biztosan megvoltak azok a jobb minőségű felvételek a Teréz körúti robbantóról, amiket csak napokkal később, október 1-én, szombaton, 20 óra 54 perckor tettek közzé a Központi Nyomozó Főügyészség honlapján.

Ezt azért állítjuk, mert a Velvet munkatársát szeptember 28-án a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) hallgatták ki a robbantással kapcsolatban. Ott látta a falra kitűzve azt a fotót, amin

egy horgászkalapos férfi egy piros bevásárlókosárral áll egy  boltban.

Olyan horgászkalapban és olyan piros kosárral, mint amilyennel a Központi Nyomozó Főügyészség hétvégén kiadott fotóján látható.

Egy neve elhallgatását kérő, volt nyomozó a Velvetnek arról beszélt, hogy nem feltétlenül nyomozástaktikai oka van annak, hogy a jobb minőségű felvételeket visszatartották és csak egy héttel a robbantás után hozták nyilvánosságra. Szerinte ez  inkább technikai kérdés.

A több száz lefoglalt felvételt elemezni nagyon időigényes. Nincs kizárva, hogy csak napokkal a robbantás után jutottak el a jobb minőségű képekhez. Mint, ahogy az sem, hogy azért tartották vissza azokat, mert egy fontosabb bejelentést ellenőriztek.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Velvetnek azt mondta, hogy a felvételeket azért csak szombaton adták ki, mert ennyi ideig tartott kitakarni és feljavítani a videót, amin az elkövető látszik.

A szóvivő azt megerősítette, hogy felvételek a robbantás előtt készültek, arra viszont nem akart válaszolni, hogy a képsorok, pontosan hol készültek. Összevetve a felvételeket viszont arra jutottunk, hogy a férfi a Teréz körút és a Podmaniczky utca sarkán lévő Príma boltban vásárolhatott, ami mindössze két villamosmegállóra van a robbantás helyszínétől.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója kérdésünkre annyit megerősített, hogy

a feltételezett elkövetőt vásárlás közben ábrázoló képfelvételeket a hálózatunk egyik üzletének ipari kamerája rögzítette,

de a nyomozóhatóság kérésére, a felderítés érdekeire való tekintettel, több részletet nem akart elárulni. A bolt üzletvezetője is elhárította kérdéseinket, az egyik kasszában ülő nő viszont annyit elmondott, hogy az üzlet több dolgozóját is kihallgatták, de az elmondottakról nem beszélhetnek.

Közben kiderült, hogy kizárható, hogy magánéleti problémák állnának a szeptember 24-i robbantás hátterében. Egyre több jel mutat arra is, hogy a támadó profi volt, aki tudta, mit tesz: a bombát korábban kipróbálhatta.

A robbantásban életveszélyesen megsérült rendőrnőt már kihallgatták a nyomozók, mindenre emlékszik, ezért az ügyészség kizárta, hogy féltékenységből robbantott volna az elkövető, vagy esetleg szerelmi háromszög állna a háttérben.

A mai napig egyébként 430 lakossági bejelentés érkezett, 30 képet és videót töltöttek fel az ORFK által létrehozott oldalra és több mint 160 kamerafelvételt foglaltak le, melyeket – a rendőrséggel együttműködve – folyamatosan elemeznek.

Az ügyészség továbbra is kéri, hogy aki a felvételeken látható férfit felismeri, személyével, illetve tartózkodási helyével kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06/80-620-107 számon, vagy a „Telefontanú” 06/80-555-111 zöld számán. Bejelentését megteheti a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén, illetve személyesen bármelyik rendőri szervnél. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.