A brazil Armando de Andrade átlagos tiniként élte életét, egészen addig, amíg 16 éves korában egyik napról a másikra nyomtalanul eltűnt. A rendőrség október 24-én, hétfőn egy drogbanda tagjai után kutatva vizsgálta át édesapja Sao Pauló-i otthonát.

A keresett férfit zavart állapotban, az ágyhoz kötözve találták meg a ház ablaktalan pincéjében. Könnyen lehet, hogy elmúlt 20 évet a sötétben raboskodva töltötte.

Szemtanúk szerint Armando de Andrade meglehetősen rossz bőrben került elő: körmei hatalmasra nőttek, dús szakálla a térdéig ért és erősen alultápláltnak látszott. A rendőrség közlése alapján a pincében, ahol rábukkantak, teljes sötétség uralkodott. A helyiségnek nem voltak ablakai, hiányzott a világítás, a padlót pedig emberi ürülék borította.

Egy árva szót sem szólt

Celso Marchiori rendőrfőnök felidézte, kiszabadítása után a férfi önerejéből kelt fel az ágyból, a rendőrök azonban hiába is kérdezgették, semmit nem mondott nekik.

Kivittük, de továbbra sem szólalt meg. Nem tudjuk, hogy rémült volt-e, vagy be volt drogozva. Az sem tudatosult benne, hogy rendőrök vagyunk. 

Szülei azt mondták, elköltözött

A szomszédok szerint Armando de Andrade 16 éves koráig átlagos tiniként élte életét, imádott gördeszkázni és gitáron játszott. Egy napon aztán mindenféle előzmény nélkül veszett nyoma, barátai soha többé nem látták. Családtagjai azt hangoztatták, hogy az ország másik részére költözött.

„Amikor róla kérdeztünk, mindig ugyanazt mondták: északkeleten él, jól van, dolgozik és ott szeretne családot alapítani.”

– árulta el Ederson Silva, Armando de Andrade gyermekkori barátja.

Talán az alkohol miatt zárták be

Az egyik szomszéd, Aparecido Rocha Brasil úgy gondolja, édesapja és mostohaanyja azért zárta be a férfit a pincébe, mert italozni kezdett.

Minden tini kíváncsi az ilyen dolgokra, de valamilyen okból, amikor az alkohol belépett az éltébe, a családja ezt a megközelítést alkalmazta, és egész idő alatt bezárva tartotta.

Apja mindent tagad

Armando de Andrade édesapja ezzel szemben azt állítja, hogy fia 18 éves korában repült ki a családi fészekből, de a múlt héten újra felbukkant náluk, és ő maga javasolta, hogy zárják be, mert szabadulni akart drogfüggőségétől.

Adtunk neki ételt és megengedtük, hogy az alagsori szobában maradjon. Ő kért meg, hogy zárjam be az ajtót, hogy ne tudjon kijönni.

Pszichiátrián kezelik

A férfit jelenleg a helyi kórház pszichiátriai osztályán kezelik. Bármi is történt vele, akkora trauma érte, hogy továbbra is képtelen megszólalni. A kérdésekre csak bólintással és fejrázással válaszol. A szülők közben a szomszédok haragjától tartva elhagyták házukat. A rendőrség egyelőre nem indított eljárást ellenük.

Via The Sun