Két hónappal a tragédia előtt már az illetékes gyámhatóság látókörébe került az a 11 éves szabadszállási kisfiú, akit az anyja november 30-án megpróbált halálra késelni, majd magával is végezni akart.

A gyereket a családból ugyan nem emelték ki, de védelembe vették, vagyis a családsegítő munkatársa folyamatosan felügyelte a nevelését, mert a fiú egyre többet maradt ki az iskolából és szeptember végére túl sok igazolatlan hiányzása gyűlt össze.

Az iskola értesítése alapján 2016. szeptember 30-án hivatalból indult gyámhatósági eljárás a gyermek védelembe vételére, mivel igazolatlan iskolai hiányzásai elérték az 50 órát. A Család- és Gyermekjóléti Központ felvette a kapcsolatot az anyával

– válaszolták a Velvet kérdésére a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalnál.

Azt is hozzátették, hogy kifejezetten a gyerek elhanyagolására, lakás- vagy életkörülményeinek hiányosságaira nem érkezett jelzés a családsegítő munkatársaitól.  Végül kiderült, hogy a gyerek betegség miatt hiányzott sokat az iskolából és túl későn, csak a napló lezárása után mutatták be a gyermekorvosi igazolást az iskolában. Úgy tudjuk, az anya együttműködött a családsegítő munkatársával és nem volt kifogása a döntés ellen.

A késelés után a gyerek maga hívta a mentőket, akik életveszélyes állapotban vitték kórházba. Orvosai szerint a lehetőségekhez képest jól van, de további kórházi ellátásra szorul. 

A kormányhivataltól úgy tudjuk, hogy a fiút felépülése után szinte biztos, hogy az apjánál fogják elhelyezni.

Az eset, a gyermek gyógyulását követően kedvező fordulatot vehet, mivel az édesapjához kerülhet. A szülők évek óta külön éltek, azonban az apa rendszeresen találkozott a fiával, kapcsolatuk kiegyensúlyozott. Így a gyermek elhelyezése megoldódhat, az apa életkörülményeinek vizsgálatát követően.

Az anyát emberölés kísérletével gyanúsítják és december 2-án a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.