Tavaly júniusban egy férfi Hongkongban vásárolt három vietnami szelenceteknőst, négy lapos partiteknőst, és öt indiai skatulyateknőst. Egyenként pelenkába csomagolta őket, majd repülővel – bőröndben szállítva – engedély nélkül Magyarországra hozta. A reptéren az autó csomagtartójába rejtette őket, és elindult velük Csehországba. 

Amikor már azt hitte, hogy megúszta, 

akkor csaptak le rá a rendőrök.

Egészen pontosan június 6-án este, Komárom közelében belefutott egy ellenőrzésbe, ennek során a rendőrük a bőröndben megtalálták és lefoglalták a tizenkét teknőst. A védett állatokat a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolja, ezért a vásárlásukhoz és tartásukhoz is engedély kell.

A teknősök a győri állatkertbe kerültek. 

A Komáromi Járási Ügyészség természetkárosítás miatt emelt vádat a cseh férfivel szemben. Akár három évre is ítélhetik. 

Vegyes technika

Az állatcsempészek régóta találnak ki egyedi módszereket – akadt, aki ennél a cseh férfinál sokkal elvetemültebb volt. Például az a 2009-ben elfogott, norvég férfi, aki zokniba csomagolva ragasztott a testére 14 bébi királypitont és 10 albínó leopárdgekkót. A 22 éves elkövetőt a Dániából érkező kompról leszállva kapcsoltak le a határőrök Kristiansandnál. 

Azért lett gyanús a határőröknek, mert folyamatosan izgett-mozgott, 

és az se használt a helyzetének, hogy találtak a táskájában egy tarantulát. 

Még ennél is közelebb került az illegálisan közlekedtetett – már ha igaz volt – állatához egy amerikai nő: 2013-ban (akkor 55 évesen)  azért keveredett gyanúba, mert kollégái szerint egy patkánnyal az alsóneműjében járt dolgozni. Az ok: nem akarta otthon hagyni az állatot. A pilóta például egy nagy dudort látott a zsebénél, és állítólag több gyanús dolog is volt, ami arra utalt, hogy élő állattal jár dolgozni. A légiutas-kísérő tagadta a dolgot, azt mondta, a patkánya már elpusztult. 

Az viszont cáfolhatatlan, amikor valakinek huszonkét medve van az autójában. Egy kínai férfivel történt ez: ő is rutinellenőrzésen akadt fenn, majd rendőröknek azt állította, hogy kutyákat szállít. Nem volt elég meggyőző, az állatorvos megvizsgálta az állatokat, amelyekről így kiderült, hogy bizony nem kutyák, hanem medvék.