Egy 20 éves izlandi lány, Birna Brjánsdóttir január 14-én iszogatással töltötte az éjszakát néhány reykjavíki bárban. A hajnali órákban egy térfigyelő kamera rögzítette, amint kebabot vesz az utcán, de utána már senki nem látta. Holtteste nyolc nappal később került elő, a várostól délre fekvő Hafnarfjörður partjáról. A rendőrség azt gyanítja, hogy két grönlandi matróz gyilkolta meg, akik részegségét kihasználva tuszkolták őt autójukba. 

A tragédia azért is kapott komoly figyelmet a helyi médiában, mert Izlandon nem szokás fiatal lányokat megölni. Sőt, igazából szinte senkit sem. A 330 ezer lakosú ország a világ legalacsonyabb bűnügyi rátáival büszkélkedhet. A rendőrségi statisztikák szerint 2001 óta éves átlagban mindössze 1,8 gyilkosság történt. Éppen ezért az sem példa nélküli, hogy az egyenruhások fegyver nélkül járőröznek az utcán.

A lányt Izland történelmének legnagyobb keresőakciójával próbálták felkutatni. Ebben a rendőrök mellett több mint 725 önkéntes vett részt. A hatóságok a nyomozás során előbb Birna Brjánsdóttir bakancsát találták meg egy reykjavíki móló közelében, majd kiszúrtak egy piros Kiát, amit az eltűnése előtti pillanatokban rögzítettek a térfigyelő kamerák utolsó ismert tartózkodási helyén. Mint kiderült, a kocsit két grönlandi matróz bérelte, akik a felvételek alapján feltűnően, gyanúsan viselkedtek.

A halászok hajója, a Polar Nanoq addigra már kifutott a közeli kikötőből, ezért a rendőrség Viking Squad (Viking Osztag) néven ismert különleges egysége eredt a nyomába. A két matrózt a fedélzeten vették őrizetbe, ahol egy csomó drog mellett később a lány útlevelét is megtalálták. A nyomozók végül Birna Brjánsdóttir mobiljának jeleit követve jutottak el Hafnarfjörðurba, abba a kikötővárosba, amelynek közelében ráakadtak holttestére.

A halottkémi vizsgálat eredménye megerősítette, hogy a lány gyilkosság áldozata lett, ám hálának pontos okát egyelőre nem közölték. Mivel a DNS-vizsgálat kimutatta vérnyomait a Kiából, valószínűnek tűnik, hogy a két férfi a kocsiban végzett vele, majd holttestét a partról lökték az óceánba. 

Via Iceland Magazine, The Daily Mail