Ahogy négy éve kitartóan, a Duna Tv Kékfény című műsorában is tagadta bűnösségét az a budai orvos, akit azzal vádolnak, hogy 2013-ban megtámadta, elkábította volt szeretőjét és maró lúggal öntötte le. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatóját másodfokon 9 év fegyházbüntetésre ítélték és örökre eltiltották az orvosi hivatástól.

Bene Krisztián ügyvédei tanácsára éveken át elzárkózott a nyilvánosságtól (a férfit korábban Bánáti János védte - a szerző), másfél héttel a nem jogerős ítélethirdetés után először vállalta névvel és arccal az interjút, amelyben azt mondta, hogy „megvan a belső meggyőződése″, miszerint nem ő követte el a bűncselekményt. Pedig a nő és környezete a kezdetektől az orvosra gyanakodott.

Arra gondoltam, hogy abban a pillanatban, amikor felkel, egyértelműen meg fogja mondani, hogy ez nem én voltam. Sajnos nem így történt.

Benét őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték, de négy hónap múlva szabadon engedték. Csaknem másfél évig nyomoztak, de mivel a nő soha nem ismerte fel a támadóját, a Fővárosi Főügyészség nem emelt vádat az orvos ellen, mondván, kevés volt a bizonyíték. A megszüntető határozat ellen viszont Renner Erika és ügyvédje is panasszal élt, emiatt egy évvel később, 2015 augusztusában az ügyészség mégis vádat emelt a kórházigazgató ellen, majd első-és másodfokon is elítélték.

Bár egy ilyen bűntény Bene Krisztián szerint is iszonyú és

emberileg rendkívül sajnálja a nőt, 

mégis azt állítja: ez az egész történet így nem is létezik.

Gyakorlatilag a kezdet kezdetén ebből egy szerelmi szálat építettek föl, de azt se úgy, hogy megnézték az Erika korábbi szeretőit vagy más kapcsolatait, hanem gyakorlatilag én maradtam. Valószínűleg azon a címen, hogy én voltam az utolsó.

Ahogy az utolsó szó jogán, az interjúban is arról beszélt, hogy szerinte csak azért került a vádlottak padjára, mert kellett egy bűnös.

Mert egy ilyen esetben föl kellett mutatni egy bűnöst, és sajnos ez volt a legegyszerűbb dolog. És számomra is megdöbbentő, hogy nincs egy olyan pont, amikor azt mondják, hogy álljon már meg valaki, nézze végig az esetet.
Ha nem ő, akkor mégis ki megy be egy nő lakásába, és roncsolja szét áldozata nemi szervét?

A kérdésre Bene szerint nem neki kell választ adni. Pedig az első és másodfokon eljáró bíróság szerint az sosem volt kétséges, hogy Bene Krisztián volt a maszkos támadó, aki a brutális csonkítással volt szeretője szexuális életét akarta tönkretenni. A férfi mostani ügyvédje, Szekér Gyula szerint azonban a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla ítélete is megalapozatlan, Bene bűnössége ugyanis nincs kétséget kizáró módon bizonyítva.

A bírói gyakorlattól eltérően a férfit a súlyos büntetése ellenére március 10-én szabadon engedték, ami ellen három nappal később fellebbezett az ügyészség. Azt mondta, ha szökni akarna, nem a kamera előtt ülne, és nem várná meg, amíg esetleg tényleg visszakerül az előzetesbe. Mivel Bene és ügyvédje fellebbeztek a másodfokú ítélet ellen, a Kúria hoz majd végső döntést.

A Kúria dönt az orvos előzetes letartóztatásáról

A Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú ítélet súlyosbítása, és a vádlott előzetes letartóztatásának elrendelése miatt is fellebbezést nyújtott be múlt héten, amit a legfelsőbb bíróságnak kell elbírálnia. Kónya István, a Kúria szóvivője ma a Velvetnek azt mondta, hogy az iratok még nem érkeztek meg hozzájuk.

Ebben bízok, hogy egy ponton be fogják látni, hogy az a társadalmi igény, ami egy ilyen esetnél teljesen jogosan azt mondja, hogy meg kell találni az igazi tettest, az nem írhatja fölül azt, hogy valakit csak ítéljünk már el.

Az orvos szerint egyébként a börtönt is túl lehet élni; ha kell, megvan hozzá a lelkiereje. Szülei, felesége és barátnője kiállnak mellette, és azt is megoldja, ha jogerősen is örökre eltiltják orvosi hivatásától. Mivel korábban többféle végzettséget is szerzett, lesznek lehetőségei. Ugyanakkor szerinte az, hogy Mikola István volt egészségügyi miniszter és jelenlegi államtitkár unokaöccse, soha nem segítette az ügyét, sőt, inkább hátráltatta azt.

Az első fokon kihirdetett 4 éves börtönbüntetés helyett az orvos másodfokon végül azért kapott 9-et, mert a bíróság szerint

  • a férfi aljas célból követte el, és előre eltervezte a bűncselekményt,
  • amely végrehajtásához szakmai végzettségét, szakmai tapasztalatát használta fel,
  • nem csak közvetett életveszélybe sodorta az áldozatot, hanem közben maradandó károsodást is okozott neki,
  • a nőnek égési sérülést okozott, ami különösen kegyetlen, és
  • több más bűncselekménnyel halmazatban követte el tettét.

Hónapokon belül megszülethet a jogerős ítélet, ami a büntetőeljárást ugyan majd lezárja, arra viszont biztosan nem ad választ, hogy miért tart ilyen sokáig az eljárás, és miért az áldozatnak kellett küzdenie azért, hogy az ügyében egyáltalán vádat emeljenek.

A Kékfény nem kért kizárólagosságot

Kobza Miklós sajtófőnök hétfőn azt közölte, hogy az MTVA nem kérte Bene Krisztiánt  arra, hogy csak nekik adjon interjút, és nem kérték más letiltását sem. A riport nem mentegeti a bűnöst és nem hibáztatja az áldozatot.