Óriási megkönnyebbüléssel fogadta Pogány Judit és Koltai Róbert fia, P. Koltai Gábor, amikor csütörtökön hét év után a Fővárosi Törvényszék első fokon bizonyítottság hiányában az összes vádpont alól felmentette. 

A producerre még 2010-ben kommandósok törték rá az ajtót, azonnal őrizetbe vették: öt hónapig volt előzetes letartóztatásban, aztán házi őrizetbe került, végül az eljárás alatt szabadlábon védekezhetett, de az országot nem hagyhatta el. A vádak szerint Koltai és nyolc társa

mozifilmek forgalmazásával, értékesítésével foglalkozó társaságok, offshore cégek beikt atásával, illetve fiktív számlák felhasználásával együtt, jogtalanul, részben fiktív filmgyártáshoz igényeltek vissza az államtól 4 milliárd forintot, de a filmek nagy része el sem készült.

Az ügyben megvádolt kilenc ember közül ötnek a bűnösségét költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt viszont kimondta a bíróság. Mindannyian felfüggesztett, 10 hónap és 2 év közötti szabadságvesztést kaptak, és volt, akit többmilliós pénzbüntetéssel is sújtott a törvényszék.

Az ügyész korábban vádbeszédében a vádlottak többségére letöltendő szabadságvesztést kért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. P. Koltai Gábor az eljárás alatt végig következetesen tagadta bűnösségét, és részletesen vitatta az ellene felhozott vádakat.

Csütörtökön az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása során a bíró szóvá tette, hogy a hatóságok esetenként figyelmen kívül hagyták az olyan tényeket, amelyek nem illettek a koncepciójukba. Azt is kifejtette, hogy a P. Koltai Gáborral kapcsolatos vádakat nem támasztják alá terhelő bizonyítékok.

Cégei ugyanis folytattak valós tevékenységet, a kibocsátott számlák mögött pedig volt tényleges munkavégzés, így azok nem tekinthetők fiktívnek.

Ugyanakkor a bíró szerint azt az ügyészség sem vitatta, hogy készültek filmek, csak azt, hogy azok valójában mennyibe kerültek.

A bíróság szerint a vádbeli animációs filmek gyártása azonban különböző készültségi fokon, de készülőben voltak, ezért az, hogy ne történt volna munkavégzés, nem állítható.

Az elmarasztalt vádlottak esetében ugyanakkor a szóbeli indoklás során elhangzott, hogy esetenként mindenféle filmes tapasztalat és kapcsolatrendszer nélküli személy állapodott meg nagy értékű megrendelésekről óriási haszonkulccsal. Több esetben is bebizonyosodott, hogy fiktív cégek működtek közre az ügyletekben az áfacsalás érdekében.

Az öt, első fokon elmarasztalt vádlott esetében a törvényszék által megállapított elkövetési érték összesen több száz millió forint. Az elsőfokú ítélet ellen többen fellebbeztek, így a döntés nem jogerős és az ügy másodfokon folytatódik.