A spájzba zárták és hónapokon keresztül éheztették 11 éves lányukat azok a szülők, akiket július 5-én, kedden 6 év börtönbüntetésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék és a szülői felügyeleti jogukat is megszüntette. 

A szülők 2014 márciusától azért alkalmazták ezt a nevelési módszert [ami ugye nem az – a szerk.], mert szerintük lányuk kezelhetetlen volt: bepisilt, az iskolában „visszapofázott″, testvéreitől pedig elszedte az ennivalót. 

A gyerek végül úgy szabadult ki, hogy a kamra ablakából vizet kért egy falubelitől. Az illető egy másfél literes palackot akart beadni, de a kislány azt mondta, az nem jó, mert „akkor anyu rájön”, hogy valakivel szóba állt. A helybéli ezután szólt a családvédelmi szolgálatnak, majd a rendőrség kivonult a helyszínre és kiszabadította a gyereket.

A szülők másik négy gyerekét, egy 17 és egy 6 éves fiút, valamint egy 15 és egy 12 éves lányt az eljárás idejére ideiglenesen kiemelték a családból, és egy lakásotthonban helyezték el. A kislányt pedig egy ideig a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban ápolták.

A bíróság az ítélet kihirdetésével egyidejűleg elrendelte mindkét vádlott előzetes letartóztatását. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőjük fellebbezést jelentettek be.