GettyImages-929301584

Nejlonszatyrokkal mászott fel 4500 méterre, meghalt

2018.05.17. 15:39

Több haláleset is történt az olasz Alpokban idén tavasszal, de mind közül az a legrejtélyesebb, amiről többek között az Il Giornale című lap számolt be. Az április végén megesett történet főszereplője egy nő, akit nem sikerült beazonosítani, annyit lehet tudni róla, hogy 40 és 50 év között volt az életkora, és hogy moldáviai volt, esetleg orosz. És hogy két hátizsákot viselve a legrosszabbkor vágott neki annak a hegymászótúrának, ami a legkedvezőbb körülmények között is igazán embert próbáló, ő viszont a legnagyobb hóban-hóviharban indult neki a négyezer méter feletti csúcsoknak. Egy hátizsákot a hátán viselt, egyet elöl a hasán, plusz, és ez az egyik legfurább az egészben, cipelt két nejlonzacskót is. Sose derült ki, hogy mi volt a szatyraiban, vagy hogy minek vitte őket magával.

Az ismeretlen nő utazásáról annyit lehet tudni, hogy először a Rifugio Mantova nevű menedékházban tűnt fel a svájci-olasz határtól nem messze 3450 méteren, ez a szálló látható a fenti borítóképen. A hölgy azt mondta, elvesztette a csomagja egy részét, segítettek neki összeszedni, aztán ott aludt a menedékházban. Másnap bejelentette, hogy továbbmegy a Rifugio Margheritába, amiről pont most télen írta az Index, hogy ez Európa legmagasabban épült háza: 4554 méteren van. Az élelmiszereket is helikopterrel viszik ide fel, ez a bizonyos nő úgy döntött, hogy ő inkább nejlonszatyorban cipeli oda a kitudjamit.

Az asszonyt megpróbálták lebeszélni a vállalkozásról tekintettel arra, hogy különösen kedvezőtlenek voltak a körülmények, és ez a túra a legedzettebb hegymászókat is hatalmas kihívás elé állítja még enyhe időjárás mellett is. Ráadásul a Rifugio Margherita ilyenkor zárva van, illetve csak egy szobája van nyitva, de nincs ott senki. Az asszony erre kibérelt egy pár hótalpat és elindult felfelé.

Három nappal később egy hegymászó elérte ezt a 4554 méteren fekvő menedékházat, és meglepve tapasztalta, hogy ott van valaki: ez a bizonyos nejlonszatyros nő volt az. Ekkor látták őt utoljára élve, szóval az biztos, hogy Rifugio Margheritát csodával határos módon, de elérte. Az asszony innen megfejthetetlen okból a Monte Rosa nevű csúcs hüttéjébe indult tovább a hatalmas hóban, ez 1700 méterrel lejjebb van, a svájci oldalon, a túra gyakorlatilag egy gleccseren való leereszkedést jelent(ett volna).

Eközben érte a nőt a halál a tomboló hóviharban, ami egyébként az övén kívül még 14 ember életét vette el ezekben a napokban az Alpokban. A mentőegység a levegőből látta meg a holttestet, de azt elhozni nem tudták. Miért vállalkozott erre a túrára? Miért így? Miért ekkor? Tisztában volt vele, hogy a biztos halálnak indul neki? Rengeteg a kérdés, csak találgatni lehet rá a válaszokat.