Nagyjából 50 személy ellen indítottak eljárást az amerikai hatóságok egy nagyszabású vesztegetési ügyben. A vesztegetéssel vádoltak mind jómódú szülők, köztük egy Oscar-díjra jelölt színésznő is található, Felicity Huffman, akit a legtöbben a Született feleségekből ismernek, ahol Lynette Scavót játszotta. A vád az, hogy ezek a szülők nagyobb összegeket fizettek, illetve felvételi vizsgán csalást intéztek el azért, hogy gyerekeik bejussanak neves egyetemekre.

Kedden délután Huffmant letartóztatták az ügyben, és bevitték Los Angelesben a bíróságra. Férje, a szintén színészként ismert William H. Macy elkísérte – azt nem lehet tudni, hogy őt miért nem érinti a Huffman ellen felhozott vád. A nyomozóhatóság szerint a színésznő 15 ezer dollárt, azaz kb. 4,2 millió forintot fizetett egy kamualapítványnak azért, hogy elintézzék a lánya számára, hogy a standardizált egyetemi felvételin (a vizsga angol nyelvű, rövidített neve SAT) puskázzon. A bíróságon egy hangfelvételt is bemutattak, amin Huffman erről egy tanúval beszél telefonon.

Ezek után 250 ezer dollár, azaz csaknem 70 millió forint óvadék ellenében szabadlábra helyezték Felicity Huffmant a most kezdődött eljárás végeztéig. A színésznő az ügyet egyelőre nem kommentálta.

A gyermeke érdekében vesztegető szülők között egy híresség van még, bizonyos Lori Loughlin, aki a Full House (Bír-lak) című tévésorozatból ismert. Ő azért fizetett, hogy a gyerekeivel kapcsolatban igazolják, hogy tehetséges élsportolók, a sportolók ugyanis könnyebben bejutnak az amerikai egyetemekre. Természetesen az érintett gyerekeknek köze nem volt az adott sporthoz a valóságban. A 33 gazdag szülő mellett természetesen a vesztegetést elfogadó, korrupt egyetemi dolgozók, illetve sportedzők is a vádlottak padján vannak, így összesen 50 ember ellen folyik most az eljárás egyszerre.

Az érintett egyetemek között olyan patinás intézmények vannak, mint a Yale, a Georgetown és a Stanford, de az egyetemek ellen nem folyik bírósági eljárás, mint ahogy a csalással bejutott hallgatók ellen sem. A nyomozás szerint bizonyos esetekben a diákok nem is tudták, hogy jogtalanul kapták meg az egyetemi helyüket.

Az eset visszhangjából itt Dean Norris reakcióját szeretnénk kiemelni, ő az a színész, aki mindig rendőröket játszik, a leghíresebb karaktere a Hank Schrader volt a Breaking Badben (Totál szívás). Ő azt mondja, saját erejéből jutott be a Harvadra, pedig a szülei nem végeztek egyetemet és pénzük sem volt, ezért különösen dühíti, hogy gazdag szülők gyerekei elveszik a lehetőséget az átlagemberek elől.

Az ügy még folytatódni fog, az eddigiekről többet olvashat például a USA Today honlapján.