horoszkóp
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

shutterstock 562795438

Dark Web – az internet legsötétebb bugyra

2019.06.28. 16:33 Módosítva: 2019.06.28. 16:42

A zsarolóvírusok mellett nem árt beszélni Deep Webről is, amely annak ellenére is évek óta izgatja az emberek fantáziáját, hogy már az internet megjelenése óta létezik. Eredendően katonai és orvosi titkok tárolására hozták létre, idővel azonban ez is rossz kezekbe került. Bár a Dark Webnek nevezett fertő csupán 10 %-a a teljes Deep Webnek, olyan dolgok történnek ebben a körben, amit a legtöbben elképzelni sem tudunk.

Mindenkivel előfordul, hogy nem jut eszébe egy város, egy szó, vagy éppen egy film címe. Ilyenkor legtöbben az internetes keresőket használjuk, majd elégedetten summázzuk: megtaláltuk, amit kerestünk. Arra azonban nem is gondolunk, hogy az általunk lebonyolított keresés a teljes internet alig 4%-át fésülte át.

A jéghegy csúcsa

Átlagemberként használjuk a Facebookot, az Instagramot, az e-mail fiókunkat, videókat nézünk, híreket olvasunk és a munkával kapcsolatok szájtokon ügyködünk. A felszín alatt azonban az internet ettől sokkal többet takar, ez pedig az esetek többségében nagyon sötét dolgokat jelent.

A Deep Webhez nem olyan módon fér hozzá az ember, mint a hagyományos weblapokhoz. Szükséges hozzá egy Tor nevű szoftver, amely teljes anonimitást kölcsönöz felhasználójának. Ezen belül több böngésző is létezik.

A sötét neten megbúvó oldalakra nehéz rátalálni. Laikusként csak betűket és számokat látunk sok esetben. Bár a böngészőben van egy általános lista arról, miket is böngészhet itt az ember. Ezek a linkek azonban lekövethetetlenek, mivel az URL-címük folyamatosan változik.

Bemelegítés

A Dark Web egyik legalapvetőbb eleme a drogkereskedelem. Számtalan oldal létezik, amelyen drogot árulnak, a designer cuccokon át a legdurvább szerekig minden megtalálható a kínálatukban. Az egyik leghíresebb ilyen Dark Webes lap a SilkRoad volt, amit 2013-ban sikeresen lekapcsoltak a hatóságok.

Jelentős számmal bírnak a fegyveráruházak is. Természetesen az anonimitás itt is teljes, és semmilyen engedély nem szükséges ahhoz, hogy revolvert vásároljon az ember. Ez a jelenség azonban még mindig semmi ahhoz képest, ami hamarosan következik.

Beteges perverziók

Egyes embereknek abnormális perverziói vannak , amiket bár a környezetükben élőkkel nem osztanak meg, a szoba sötétjében azért szeretnek hódolni nekik. Ezekre a linkekre nehezebb rátalálni, de sajnos vannak dögivel.

Itt már kezd komolyra fordulni a dolog, ugyanis a perverz vágyak kielégítésének tárháza szinte végtelen a Dark Web felületein. Megtalálható rajta a különös kegyetlenségű állatkínzás, emberek gyötrése, de a pedofília és a nekrofília is. Ezek pedig fotó és videó formájában is elérhetőek.

Rábukkantam egy oldalra, ahol nők magassarkú cipőben kiscicákra tapostak, miközben mosolyogtak. Aztán felugrott egy chatablak, ami egy másik oldalra vitt... ott élőben orosz ruletteztek.

– mesélte egy megtört Reddit-felhasználó.

Brutális szolgáltatások

Habár a fentebb említett jelenségek is gyomorforgatóak, a java csak most következik. A Dark Weben bérgyilkost is lehet fogadni. Nem kell hozzá más, csak némi hozzáértés az ezzel foglalkozó oldalak megtalálásához, illetve jókora összeg a gyilkosságokért cserébe. Ezeken a lapokon általában még azt is feltüntetik, hogy semmilyen személyes információra nincs szükségük a megrendelővel kapcsolatban.

Létezik olyan weboldal is, ahol arról láthat videókat az odatévedő, amint sósavat öntenek megkötözött emberek arcára. Ez is egy felfoghatatlanul kegyetlen szolgáltatás, ahol jó pénzért „igazságot szolgáltatnak” a megcsalt vagy szimplán csak elmebeteg megrendelőnek azzal, hogy volt párjukat elrabolják, majd savval leöntik.

Végül pedig említést kell tenni azokról a szájtokról, ahol élőben közvetítik mások bántalmazását, megerőszakolását vagy kivégzését. A lehetőségek tárháza sajnos a végtelenségig megy.

Rengeteg Dark Webbel foglalkozó topic létezik a Reddit nevű fórumon, ezek közül pedig szintén jó pár található a Youtube-on, mint egyfajta gyűjtemény. Ezek rendszerint igaz történetek, amelyeket olyan emberek éltek meg, akik a Dark Webre tévedtek, és nem meglepő módon olyan tartalomra bukkantak, amilyet rémálmaikban sem gondoltak volna.

Találtunk a Dark Weben egy linket, ahol áron alul hirdettek designer házikedvenceket. Mint kiderült, az oldal üzemeltetője kertekből lopta el őket. Megírtuk neki, mekkora seggfej, és hogy a mi állatainkra sosem tehetné rá a kezét. Két hét múlva a haverom, akinek a gépéről chateltünk félig megnyúzva találta a macskáját az ajtaja előtt.

– írta le egy srác, aki részegen tévedt a Dark Webre a barátaival, és valószínűleg nem volt gondja arra, hogy elrejtse a tartózkodási helyét.

Nem éri meg kipróbálni

A fentebb említett esetek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem érdemes a Dark Webbel babrálni. Bár a rémtörténetek között bizonyosan akad, ami a képzelet szüleménye, a legtöbbjük valós tapasztalaton alapszik. Ha pedig nem hagy nyugodni a kíváncsiságunk, a Youtube-on temérdek videót találhatunk, ami ezzel a témával foglalkozik.