Camogli egy kisváros a Ligur-tenger partján, Genovától valamivel keletre, nem messze Portofinótól. Mint Ligúria nagy részére, erre a területre is jellemző a sziklás-hegyes part (nem messze van a Cinque Terre nevű vidék), közvetlenül a tenger felett sokszor meghökkentően magas csúcsok vannak. Ezek a roppant meredek partszakaszok néha veszélyesek tudnak lenni, mivel a hullámverés és/vagy az időjárás viszontagságai gyakran kikezdik a hegyvonulatot alkotó kövezetet, és ilyenkor egy-egy darab a partból szabályosan beleesik a tengerbe. Ezt az omlást olaszul úgy hívják, hogy frana. Nos, Camogli temetője pont egy ilyen parti szikla tetején volt, és hétfőn egyszercsak lett egy frana, azaz beomlott a fal, és a temető egy része beleszakadt a tengerbe. Ez látható az alábbi képen.

A Corriere című lap azt írja, hogy egyelőre nem tudják pontosan, mi okozhatta pont most ezt az omlást, mindenesetre a temetőből kb. 200 koporsó beleesett a vízbe.

A baleset után rögtön a szárazföldön keresztül és vízi úton is a helyszínre érkeztek a katasztrófa-elhárítók, elkezdték kiszedegetni a tengerből a koporsókat, ez látható az alábbi képen.