A Balaton körül idén öt különböző vándorcirkuszt számoltunk össze, ebből a három legnagyobb cirkuszba ellátogattunk. A két klasszikus, a Magyar Nemzeti Cirkusz és az Eötvös Cirkusz mellett Siófok mellett az Exit Cirkusz szeretné megvetni a lábát, akik Aleska Diamonddal is erősítettek, de igazából lehetetlen felvenni a versenyt a Magyar Nemzeti Cirkusz hátszelével.

A Balaton körüli cirkuszokba egységesen kb. 3000 forintért kínálják a belépőket, függetlenül attól, hogy milyen műsort látunk. Az öröm, hogy mindhárom előadáson láttunk olyat, amire azt mondtuk, ezért már megérte kifizetni a belépőt, de tényleg megöli a bármilyen összehasonlítást a Magyar Nemzeti Cirkusz. Nézzük, hogy melyik cirkuszban milyen élményeink voltak!

Magyar Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz 1995 óta létezik, akkor alapította a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi igazgatója, Richter József, aki amikor megkapta a Fővárosi Nagycirkuszt 2012-ben fiának, ifj. Richter Józsefnek adta át a vándorcirkusz igazgatói posztját. Ez a családi kötődés pedig borzasztóan érződik a Magyar Nemzeti Cirkusz produkcióján.

Ez az egyetlen vándorcirkusz például a Balaton körül, ahol valódi zenekar játszik a számok alatt. Az egész annyira nagyszabású és profi, hogy gyakorlatilag nagycirkuszos élményt kapunk a pénzünkért cserébe.

A bemutatott produkciók szinte egytől-egyig visszaköszönnek a Fővárosi Nagycirkuszban tartott legutóbbi Nemzetközi Cirkuszfesztivál előadásairól. A rettenetesen irritáló bohócoktól eltekintve az egész műsor zavarbaejtően színvonalas, de olyannyira, hogy a kevesebb talán már több lenne. A műsor a 20 éves jubileumról szól, ezért is van talán az erős gálahangulat. A műsornak komoly íve nincs, a praktikum vezérli, valamint az, hogy sok, színvonalas műsorszámot és ilyen-olyan díjakat nyert produkciót mutassanak be.

Abszolút pozitívum: Itt látható az egyik kedvenc cirkuszi számunk, a halálkerék, ezért már megéri a 3000 forintos belépőt kifizetni, és az egész tényleg nagyon színvonalas, nagyszabású produkció. Ráadásul légtornászok is vannak, amit máshol a Balatonnál nem láttunk.

Abszolút negatívum: A Richter-család tradícionálisan állatos számokat ad elő, személyes nyomorunk, hogy az állatos számokat nem igazán szeretjük, az ilyenekből pedig nagyon sok van a Magyar Nemzeti Cirkusz műsorán. Aki szereti az ilyesmit, annak ez is inkább nagy pozitívum lesz.

Gangnam Style-faktor: Többször visszaköszön PSY tavalyi slágere az előadásban, a kisgyerekek legnagyobb örömére.

Előadások: Vasárnap kivételével minden este 8-tól Balatonlellén.

Eötvös Cirkusz

Idén erős hátrányból indul az Eötvös Cirkusz, mert nem sikerült olyan területet találniuk, ahol felállíthatták volna a nagy sátrukat, ezért az egész produkciót egy hagyományos rendezvénysátorba kellett átköltöztetni, ami az egész cirkusz hangulatára rányomta egy kicsit a bélyegét.

Azt örömmel látjuk, hogy a 2008-as felszámolásról szóló hírek ellenére a cirkusz létezik, ha nem is teljes pompájában, de a tény, hogy van, már önmagában nagy öröm. Ahhoz, hogy a cirkusz működjön nem kevés támogatóra van szükség, akiknek a nevét az előadás elején nagyjából tíz percen keresztül sorolják. De olyan részletességgel, hogy ilyeneket jegyzeteltünk le: Kossuth Lajos utcai zöldség gyümölcs kereskedés, Figaro Fodrászat, Horgászbolt, Füredi gazdabolt, Perfekt varroda, Egérke játékbolt, stb.

Az előadás természetesen nem olyan grandiózus, mint a Magyar Nemzeti Cirkusz előadása, viszont egyáltalán nem rossz, sőt. Ha kisgyerekes szülők lennénk, akkor inkább ide vinnénk a gyerekünket, hogy megszerezze az első cirkuszi emlékeit, ezen az előadáson valószínűleg jobban szórakozna, mint a Magyar Nemzeti Cirkusz előadásán, ami izgalomfaktorában a felnőtt korosztálynak kedvez inkább.

Itt megpróbálták az előadást keretbe foglalni, a műsor címe az, hogy A nagy kaland, és egy kalózos, látványos mesét próbálnak előadni, ami valahol a műsor felénél eltűnik, és maradnak az egymás után bemutatott számok.

Az Eötvös-család tradícióinak megfelelően itt a hangsúly inkább a bohócokon, artistákon, zsonglőrökön van, és láthatunk is pár nagyon színvonalas produkciót. Az egészet az teszi nagyon kellemes hangulatúvá, hogy érződik rajta, ez tényleg egy családi vállalkozás. Egy jó példa, hogy a műsor szünetében a büfében az az Eötvös-Wertheim Adrienn (a cirkuszigazgató Eötvös Loránd felesége) szolgál ki, akit pár perccel korábban egy egészen elképesztő hullahoppos szám előadása közben láttunk.

Abszolút pozitívum: Van néhány nagyon színvonalas zsonglőrszám, nagyon családias az egész hangulata, ráadásul itt van egy olyan elefántos szám, hogy csak úgy pislogtunk, amikor néztük, pedig nem szeretjük az állatos számokat.

Abszolút negatívum: A családias hangulat ellenére a varázs nem tart ki végig, a jól kitalált történetalapú előadás egy idő után kissé szétesik.

Gangnam Style-faktor: A bohócok műsorából itt sem maradhatott ki a Gangnam Style, de a családias hangulat miatt még ez is belefért, itt ugyanis a Gangnam Style-ra simán ugrálhattak és visonghattak a gyerekek a manézs körül szaladgálva.

Előadások: Vasárnap kivételével minden este 8-tól Balatonfüreden.

Exit Cirkusz

A sátorméret alapján az Exit Cirkusz veheti fel egyedül a versenyt a két nagy balatoni vándorcirkusszal, de a műsorát tekintve még nem tartanak ott. A cirkuszt egy híres magyar vándorcirkusz-dinasztia, a Picard-család egyik tagja, Picard Vilmos üzemelteti.

A cirkusz a mérete alapján alkalmas lenne az igazán nagyszabású produkciók előadására, de sajnos nem tudják kihasználni a sátor adta lehetőségeket. Pedig a fények például egyértelműen itt voltak a legszebbek a sátoron belül, az egésznek kifejezetten kellemes hangulata volt.

Itt is tematikus műsort kapunk, egy úgynevezett Tehetségmutató show-t ad elő a társulat, ami, sosem fogják kitalálni, a klasszikus tévés tehetségkutatók paródiája. A magnóról szóló konferanszié elég fárasztó poénokat darál, biztos vannak, akik vevők erre, tulajdonképpen olyan, mint egy jobban sikerült Irigy Hónaljmirigy-geg, de nekünk ilyen mennyiségben túl tömör volt.

Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy nem estek ki a szerepből, a koncepciót sikerült az előadás egészén végigvinni, így volt egy íve a dolognak, ráadásul nagyon ügyesen faragtak erényt a hátrányból. A hátrány az, hogy nincsenek igazán látványos műsorszámok, az erény pedig az, hogy nem is akarják úgy előadni magukat, mintha itt lennének a világ legnagyobb attrakciói.

Ráadásul volt pár mutatvány, ami miatt abszolút megérte beülni, például volt malacidomár, ami elég ritka, ahogy az egyik kedvenc típusunk is, az erőművész bohóc. Az egésznek olyan hangulata volt, mint egy kifejezetten színvonalas iskolai ki, mit tudnak, és mivel a műsort szándékosan erre a vonalra húzták fel, azt kell mondanunk, ilyen szempontból kifejezetten jól szerepeltek.

A legnagyobb pozitívum: Az erőművész bohóc, Lui száma, ami miatt már önmagában megéri elmenni a cirkuszba. Sajnos elég ritka mára ez a műfaj, pedig az egyik legszórakoztatóbb.

A legnagyobb negatívum: A sátor alapján sokkal grandiózusabb produkcióra számítottunk.

Gangnam Style-faktor: Hirtelen nem emlékszünk rá, hogy lett volna, ami mindenképpen nagy öröm. Ha volt is, akkor azt nagyon ügyesen csomagolták, és csak rövid ideig ment.

Előadások: Minden nap, még vasárnap is, este 8-tól Siófok és Balatonszéplak határán.