Megdöbbentő történetet osztott meg a TikTokon egy bizonyos Marcella Hill, akit közel 300 ezren követnek a korai menopauzáról és a nők hormonháztartásának alakulásáról szóló tartalmai miatt. Mint azt egy videóban elárulta: egy családfakutatás során kiderült, hogy férjével harmad-unokatestvérek.

„A dédnagyszülőm testvére unokájának a gyereke”, „a nagyszülőm unokatestvérének unokája", és még sorolhatnánk cifrábbnál cifrább megfogalmazásokat arra vonatkozóan, hogy pontosan ki is a harmad-unokatestvérünk. A lényeg, hogy ő már eléggé távoli rokon ahhoz, hogy úgy hozzon vele össze a sors, hogy fogalmunk sincs arról, kicsoda ő valójában. Így eshetett meg, hogy Marcella Hill TikTokker végül a rokonával házasodott össze és most tőle vár gyermeket. A megdöbbentő történetről az amerikai nő a közösségimédia-oldalán számolt be a követőinek.

„A kanapén ültem és egy családkereső oldalt böngésztem. Azt mondtam a férjemnek: >> ó nézd, nagypapa neve, nagymama neve, dédnagymama, dédnagymama, üknagymama, üknagypapa neve<> Ó, ez vicces, ugyanaz az üknagymama és üknagypapa neve<<" – emlékezett vissza az igazság pillanatára Hill, akinek hamar leesett a tantusz. 

@beingmarcellahill Funny story... I accidentally married my cousin. We had no idea our Grandma and Grandpa were 1st cousins. Oops. #funnystory #marcellahill #wakeherup #marriage #marriedlife #awakening #momsoftiktok #grandmasoftiktok ♬ original sound - Marcella Hill

„Folyamatosan azt hajtogattam, hogy >>nem, nem, nem, nem, nem!<< Aztán elkezdtük nézegetni, és rájöttünk, hogy valóban harmad-unokatestvérek vagyunk"  árulta el a kismama. Hogy teljes bizonyosságot nyerjenek, mindketten megkérdezték a még élő nagyszüleiket, akik nemcsak hogy megerősítették a köztük lévő rokoni kapcsolatot, de azt is elmondták nekik, hogy valójában együtt nőttek fel, egy darabig pedig együtt is éltek kisgyerekként. A videó alatt többen is érdeklődtek arról, hogy a házaspár hogy nem jött erre rá korábban, például az esküvőjük napján, ahol általában jelen van a teljes família. Hill később erre is kielégítő válasszal szolgált, mint írta: privát esküvőt tartottak, családtagok nélkül.

„Nyertünk egy díjat, mert amikor én elmegyek a családi összejövetelre, ő is elmehet az övére - egyszerre"– poénkodott a helyzeten Marcella Hill, akinek esze ágában sincs feladnia a házasságát. Gyermekét sem félti, hiszen férjével elég távoli rokonok ahhoz, hogy ne álljon fenn a vérfertőzés veszélye. A magyar jogrendszerben például az egyenes ági rokonok, tehát a szülő és gyermeke, valamint a testvérek közötti kapcsolat tiltott. Előbbiért három, míg utóbbiért két évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók a felek.

Rokonházasságok és megítélésük

A vérrokonok összeházasodása a királyok, királynők idején teljesen bevett szokás volt, ám akkoriban közeli rokonokkal is frigyre léptek az uralkodók hatalmuk megerősítése és vagyonuk megtartása érdekében. Ennek következményeképpen a későbbi trónra lépő személyek nagyon betegesek voltak, sokszor különböző deformitásokkal rendelkeztek. A következő időszakokban a vérfertőző kapcsolatokat már tiltották, elsősorban a szülők és gyermekeik, valamint a testvérek között. Attól függően, hogy a rokonságot „hanyadíziglen” tartották a felek, az egyéb rokonházasság is tilos volt, de már nem számított vérfertőzésnek. Ugyanakkor minél közelebbi volt a rokonság, annál erősebb volt a közösség tiltakozása és elítélése.

(Borítókép: Terhes nő és a férje. Illusztráció: Getty Images)