Nagyon hamar hatalmas népszerűségre tett szert a TikTok-on Sipos Máté, aki több fronton is helytáll. Nemcsak sikeres tartalomgyártó, de nagy zenei eseményeken működik közre speakerként, sőt nemrég a diplomáját is megszerezte. Az alábbi interjúban kérdeztük őt karrierről, iskoláról, arról, hogy milyen több ezer embert hangulatba hozni, de azt is elárulta, mivel foglalkozna még a jövőben.

Elsősorban a TikTok-ról ismernek téged az emberek, de van más foglalkozásod is. Adódik a kérdés, hogy mikén aposztrofálod magad, ha be kell mutatkoznod?

Igazából mivel felkonferálóként is dolgozom és mellette csinálom a TikTok-ot ezért ez nagyon nehéz kérdés, egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy hosszú távon melyiket fogom csinálni. Egyelőre a TikTok azért nagyobb százalékban van jelent, mivel speakerként egy-egy alkalomra vagyok csak hivatalos, míg a TikTok-on folyamatosan posztolok. Általában egyébként mindkettőt elszoktam mondani, egyelőre nem tudnék választani a kettő közül. 

Hogyan jött egyébként, hogy nekifuss TikTok tartalmakat gyártani?

Elég erősen a Covid-járványhoz köthető az, hogy elkezdtem a TikTokkal foglalkozni. Nagyon régóta szemeztem már ezzel a social platformmal. Eleinte élt bennem is a sztereotípia, hogy ez csak a fiatal lányok táncikálásairól szól, de aztán hamar megtaláltam rajta azokat a dolgokat, amik engem is érdekelnek. Ezután kitettem az első videómat, amit rögtön rengetegen láttak, jöttek a kommentek is és ez nagyon jó visszajelzés volt nekem, ezért folytattam.

@mate.sipos #német #nyelvvizsga #érettségi #diploma #nekedbe ♬ Let's Get It Started - Spike Mix - The Black Eyed Peas

Rengeteg mindent csinálsz egyszerre: TikTok, speakerkedés, marketinges és mellette nemrég lediplomáztál. Mennyire okoz nehézséget összeegyeztetni a különböző tevékenységeidet? 

Hát kevesebb alvás, kevesebb haverokkal lógás... Egyébként, ha szereted, amit csinálsz, akkor sokkal könnyebben megy az egész. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy összességében a legtöbb munkám nem kötött, ezért viszonylag rugalmasan lehet őket kezelni. 

A felkonferálás, mint munka, miként szivárgott be az életedbe? 

Eleinte partibuszokon voltam a hangulatfelelős. A vezetőség fülébe jutott aztán, hogy jól csinálom ezt a dolgot, ezért felkértek, hogy akkor menjek fel színpadra is felkonferálónak. Tavaly márciusban jött az első ilyen felkérés, amikor rögtön egy teltházas Orient Csarnokba, négyezer ember elé dobtak be élesben, de szerencsére jól sült el. Azóta már felléptem a Strand fesztiválon, a Sopron fest-en, sőt a Kincsem Lovasparkban, a Holi Peace-en is. 

Azért csak több ezer ember figyel ilyenkor rád. Izgulni szoktál egy-egy ilyen esemény előtt?

Ez egy érdekes dolog, de általában nem. Ritkán előfordul. Eddig volt körülbelül 20 és talán kettőn izgultam: az egyik a Holi Peace volt, a másik a siófoki plázson. Utóbbi esetben az esemény előtt közvetlenül kérdeztem meg, hogy mennyi ember várható, ekkor egy valamivel 10 ezer alatti számot mondtak. Na itt egy kicsit meglepődtem, de az első mondat után ilyenkor is megnyugszom. A legelső fellépésemen például tök lazán felsétáltam 3-4 ezer ember elé a színpadra és toltam. Egészséges drukk szokott bennem lenni, de úgy igazán izgulni nem szoktam. 

Nemrég végeztél az egyetemen, ahol a TikTok-ról írtad a szakdolgozatodat. Mesélnél erről egy kicsit bővebben? 

Ugye én kereskedelem-marketing szakon végeztem és arra gondoltam, hogy ha már szakdolgozatot kell írni, akkor próbálok valami olyasmit, amiről eddig kevesebben írtak és ráadásul még otthon is mozgok benne. Így jött az ötlet, hogy a TikTok legyen a szakdolgozatom fő fókuszában. Az egyetlen nehézség az volt, hogy angolul kellett kutatnom és írnom is, de lehet, hogy Magyarországon először én foglalkoztam ezzel a témával ilyen szinten.

Milyen terveid vannak a következő időszakban? 

Szeretnék még több szerepet vállalni az éjszakai életben, a TikTok-ra is egyre több figyelmet szentelek, szeretném professzionálisabb szinte vinni. Lényegében, mint digitális tartalomgyártó és speaker is fejlődni akarok és új dolgokat is ki fogok próbálni, jelenleg is van tervben egy projekt, ami hamarosan hivatalos lesz. Illetve egyetlen dolog még nagyon érdekelne: a tévézés. Szeretnék műsorvezetőként részt venni egy ilyen showban, nagyon érdekel ez a világ és az a professzionalizmus, ami ezeket a műsorokat kürölveszi. Mivel az egyetemnek vége, így a kollégiumból is kiköltöztem és mostantól albérletben fogok élni, szóval ez is egy izgalmas kihívás lesz. 

@mate.sipos Bejelentés! #probaljukki #SefSipos #bejelentés #egykorszakvege ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

(Borítókép: Sipos Máté. Fotó: Sipos Máté)