Az amerikai szenátus vezetője, Chuck Schumer aggódik az energiaital fiatalokra gyakorolt hatása miatt.

2022-ben indult világhódító útjára a KSI és Logan Paul nevével fémjelzett Prime, amit azért fejlesztettek ki, hogy „betöltse azt az űrt, ahol a nagyszerű íz találkozik a funkcióval”. Az italmárka ma már olyan csapatokat is szponzorál, mint a Barcelona, a két youtuber népszerűsége miatt pedig elsősorban fiatalok ismerik és fogyasztják a termékeiket.

A Prime gyárt energiaitalt (Prime Energy Drink) és sportitalt (Prime Hydration) is. A szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer pont ebben látja a problémát, ezért felszólította az FDA-t (Food and Drug Administration) – ami az amerikai élelmiszer biztonsági szerv –, hogy vizsgálja ki az italt, mert szerinte nem egyértelműen kivehető a márka marketingjében a különbség az energiaital és a sportital között. Úgy látja ez zavarokat okozhat és a szülők azt hihetik, hogy csak a Hydrationt vették meg, és nem a magas koffeintartalmú energiaitalt. 

A szenátus vezetője annak ellenére is kiáll véleménye mellett, hogy a sportitalt műanyagpalackban árulják, amíg az energiaitalt fémdobozban, sőt utóbbin szerepel egy figyelmeztető felirat is: „18 év alatti gyermekek számára nem ajánlott”.

A nyár egyik legfelkapottabb státuszszimbóluma a gyerekek számára nem egy ruhadarab vagy játék, hanem ez az ital”

– írta Schumer szenátor az FDA-nak küldött levelében a Just Jared beszámolója szerint.

„A szülők vigyázzanak, mert ez az ital komoly egészségügyi kockázatot jelent a gyerekek számára, akiket olyan lázasan megcélzott a márka marketingje” – tette hozzá.

A Prime energiaitalok ugyan vegánok és nulla cukortartalmúak, de egy dobozban 200 milligramm koffein van, ami hat doboz Coca-Cola, vagy majdnem két doboz Red Bull koffein mennyiségének felel meg.

„Egy egyszerű keresés a közösségi médiában a Prime-ra, szemkápráztató mennyiségű szponzorált tartalmat dob elénk.

Az ezekben szereplő állításokat meg kell vizsgálni, ahogyan a Prime-ban jelenlévő koffein mennyiségét is”

– folytatta levelét Chuck Schumer.

A hírre reagált az italmárka is.

A fogyasztók biztonsága a legfőbb prioritásunk, ezért szívesen tárgyalunk az FDA-val vagy bármely más szervezettel a javasolt iparági változtatásokról, amelyeket szükségesnek tartanak a fogyasztók védelme érdekében” – olvasható a Prime közleményében.

A Prime az Egyesült Államokban sok helyen lekerült a boltok polcairól és nem is kerül vissza a vizsgálat végéig.

(Just Jared)

(Borírókép: KSI és Logan Paul. Fotó: Getty Images)