Drámai esemény rázta meg az egészséges életmód és vegán táplálkozás híveit, miután egy fiatal influenszer szomorú sorsa tragikusan végződött. Az Instagramon ismert Zhanna Samsonova váratlanul elhunyt Délkelet-Ázsiában, hosszú éveken keresztül követett szigorú nyers vegán étrend és rendszeres koplalás után.

A 40 éves nő az elmúlt öt évet Délkelet-Ázsiában töltötte, és nyers vegán étrendet követett, kizárólag gyümölcsöket, napraforgómag-csírát, gyümölcsturmixokat és gyümölcsléket fogyasztott. 

Voltak olyan időszakok is, amikor az influenszer „száraz böjtöt" gyakorolt, amikor napokig nem volt hajlandó enni vagy inni. Az Instagramon „rawveganfoodchef" néven volt fent, ahol rendszeresen osztott meg vegán ételeket és módszereket az elkészítésükre.

Az influenszernek több mint 10 000 Instagram-követője volt, és az elmúlt 17 évben Ázsiát járta be, mielőtt tragikusan elhunyt. A halálát állítólag egy koleraszerű fertőzés okozta, amit az édesanyja, Vera Samsonova erősített meg, aki szerint a halála napján haza kellett volna repülnie Kazanyba.

Az influenszer, aki idővel egyre soványabbnak tűnt a közösségi médiában videókat osztott meg az ebédjéről, amely időnként egész dinnyéből és sárgarépaléból állt.

„Annak ellenére, hogy divatos nyers ételeket főzök, magam is nagyon egyszerűen eszem. Az étkezésem egyszerű, nincs olaj, nincs só, nincs dehidratált étel és nincs fehérje” – írta Samsonova egy bejegyzésben. 

Ma ebédre finom avokádó kefir, cseresznyeparadicsom és érett avokádó van. Jó étvágyat

Egyik barátja megerősítette, hogy az elmúlt hónapokban nagyon kimerültnek tűnt, és egy szomszédja is aggódva figyelte az állapotát:

„Az emelettel felettünk lakott, és minden nap attól rettegtem, hogy az élettelen testét találom meg reggel. Próbáltam rábeszélni, hogy kérjen segítséget, de nem sikerült neki” – mesélte a szomszéd.

Közeli barátja azt mesélte, hogy néhány hónappal ezelőtt látták Samsonovát Srí Lankán, kimerültnek látszott.

Azt kérték tőle, hogy térjen haza és kérjen kezelést. Amikor megláttam Phuketen, elborzadtam

– mondta.

Zhanna egy évtizeden át kitartott a vegán étrend mellett, és bár az elején néha engedett magának egy kis halat és tejterméket, az évek során egyre szigorúbbá vált a vegánságban.

Az egyik barátja szerint az influenszer színes Instagram-oldala mögött az elmúlt években csak a durián nevű gyümölcsre szorítkozott, amely sokak szerint rémesen büdös, de jó ízű.

Egy személy megjegyezte Samsonova asszony legutóbbi bejegyzésében:

Ez csak tiszta éhezés, nem egészséges, nyers vegán étrend. Sajnálom, hogy rosszul végződött. Bárcsak segíthettem volna neked az étkezési zavarodból

(DailyMail)

(Borítókép: Ázsiai gyümölcs. Illusztráció: Getty Images)