Több mint egymilliárd napi aktív felhasználójával a TikTok a világ egyik legnagyobb és legfelkapottabb közösségi platformja, amelyet főként a fiatal korosztályok használnak. Az ifjú generációkra pedig rengeteg veszély is leselkedik ezen a platformon.

Az utóbbi években egyre több veszélyes kihívás jelent meg a közösségi médiában, ezek javarészt a TikTokon terjednek. A média hemzseg azoktól a cikkektől, amelyek a videomegosztó oldal halálos áldozatait sorakoztatja fel, akik közül a legtöbben gyerekek. 

Tények tehát azt mutatják, hogy egyre több gyerek veszíti életét az életveszélyes TikTok kihívások miatt. 

Blackout challenge

Az egyik legrémisztőbb challenge. Akik teljesíteni szeretnék ezt a kihívást azoknak önmagukat kellett az ájulásig fojtogatni (netán vissza tartani a levegőt), és utána megosztania a teljesített kihívásról a videót. 2021-ben egy nyolcéves és egy hétéves kislány is elhunyt ebben a szörnyű, értelmetlen kihívásban.

Boatjumping

Bár a #boatjumping kihívás már 2020-ban megszületett, csak idén vált igazán népszerűvé. 

A kihívás lényege, hogy az emberek egy mozgó motorcsónakból vagy hajóból ugranak a vízbe.

Sajnálatos módon a trend több halálos áldozatokat is követelt már.Egy férfi az alabamai Coosa folyóba ugrott egy csónakról, amiben a feleségével és gyerekeivel utazott. Az anya felvette az ugrást, de a férje többé nem jött fel a víz alól. Ezen a nyáron több hasonló halálesetet is rögzítettek a hatóságok.

@erikhornsten #boatjumping #boatjump #beer #boatlife #jump#wasted ♬ Bad Boy - Yung Bae & bbno$ & Billy Marchiafava

Benadryl challenge

A kihívás teljesítéséhez a vény nélkül kapható allergiagyógyszerekből kell minél többet egyszerre bevenni, és egy videóban beszámolni a hatásairól. Egy 15 éves oklahomai lány 2020-ban meghalt, miután túladagolta a benadryl-tablettákat. 

Fire challenge 

Ez az életveszélyes kihívás kevesebb halálos áldozatot követelt, viszont annál több másod-, és harmadfokú égési sérülést okozott. A kihívás lényege, hogy valamilyen gyúlékony anyaggal vonják be az embert, majd gyújtsák meg és tegyék fel az erről készült videót. 

(Borítókép: Fiú mobillal. Illusztráció: MoMo Productions/Getty)