A szép kort megélt, és máig öregedő emberektől előszeretettel próbáljuk megtudakolni a hosszú élet titkát. Egy TikTok-csatornát vezető férfi, Jack Van Nordheim a maga 100 évével a közösségi médiában próbálja megosztani a saját tapasztalatait.

Ázsiában nem ritka, hogy valaki eléri a 100. esztendőt, ám a Guinness Világrekordok szerint jelenleg a spanyol Maria Branyas Morera a világ legöregebb személye a maga 116 évével. Nemcsak Ázsiában és Európában, de az Amerikai Egyesült Államokban is találni olyanokat, akik szép kort megéltek és máig életben vannak. Ilyen a 100 éves Jack Van Nordheim is, aki askunclejack felhasználónéven próbálja megosztani az élettapasztalatait nem kevesebb, mint 234 ezer Instagram- és 1,7 millió TikTok-követőjével. A platformokon közzétett tartalmakat többnyire a férfi unokaöccsének a fia, Damon Vonn készíti, aki egy könyvet is kiadott a nagybátyja életéről Ask Uncle Jack - 100 év bölcsesség címen. 

Nordheim és Vonn a fiatal férfi 9 éves kora óta ápol szoros kapcsolatot egymással, Nordheim ugyanis sosem nősült meg és gyermeke sem született. Helyette Vonnal töltött el rengeteg időt, akit többször túrázni vitt Dél-Kalifornia sivatagjaiba, illetve számtalan tanáccsal ellátta őt gyerekként, majd fiatal felnőttként. Az édesapja halála után Vonn kezdte ápolni idős rokonát, és hogy finanszírozni tudja a kiadásokat, 2022-ben egy adományozó felületet hozott létre Nordheim számára. Ennek a promotálására alkották meg a 100 éves férfi közösségi felületeit, amelyek elsöprő sikert arattak. Ezek után megszületett a hosszú élet titkáról szóló könyv, amelyből a Today magazin szemlézett. Íme:

Több idő a szabadban

Jack bácsi mindig szeretett a természetben lenni, tájkertészként például rendszeresen végzett kültéri munkákat. A róla szóló könyvben mindenkinek azt javasolja, hogy sétáljon sokat, vagy járjon el túrázni, lehetőleg telefon, azaz a bosszantó „varázstükör” nélkül.

Így a szabadban nyitott füllel és szemmel járhatsz, meghallhatod az összes állat hangját, megnézheted a csodákat földön és égen. 

Szenvedély

Nordheim egész életében kiemelten érdeklődött az állatok iránt. Volt egy „hátsó udvari állatkertje”, ahol mosómedvéket, oposszumokat, sólymokat, galambokat és egy majmot is tartott. Galambokat például a mai napig nevel és mindennap ellenőrzi, eteti, gondozza őket, tisztítja a ketrecüket. Ha nem éppen odakint sürög-forog, akkor természetfilmeket néz a televízióban, a szobája pedig tele van National Geographic magazinokkal és környezetismereti könyvekkel. Az olvasást a bölcsesség kulcsának nevezi és azt vallja, hogyha valamit szenvedéllyel tudunk csinálni, az az életünket is meghosszabbíthatja.

Egyszerű étkezés

A férfi azt is megosztja a könyvében, hogy mindmáig egyszerű étrendet követ, főleg saját készítésű ételeket fogyaszt. Gyorséttermekbe sosem járt, cukor helyett pedig mindig mézet használ.

A hosszú élet egyik titkának az étcsokoládét tartja, amelyet szintén mézzel édesít meg.

Alkalmazkodás

Jack Van Nordheim a második világháború alatt Ausztráliában állomásozott, ahol maláriás betegeken segített. Itt megismerkedett valakivel, és a háború után sokáig leveleztek, de a kiszemeltje végül mást választott. A férfi így aztán soha nem nősült meg és nem született gyermeke.

Ezt nagyon sajnálom. Annak ellenére, hogy még mindig sok rokonom van itt, akik meglátogatnak, néha nagyon magányos vagyok

– vallotta be a 100 esztendős férfi, akinek egyre több egészségügyi problémája van. Az elmúlt időszakban négyszer kellett a sürgősségire mennie, ahova a legtöbbször a dédunokaöccse kíséri el. „Általában három-négy óra alatt végzünk, utána reggelizünk és énekelünk. Az ember alkalmazkodik ezekhez az apró akadályokhoz” – árulta el Damon Vonn. Hozzátette: az alkalmazkodás is nagyon fontos, ha valaki sokáig szeretne élni.

@askunclejack Hello, Friends ✨ That’s right! Personalized-Signed copies of our book are now available 🥳 The perfect gift for any occasion 💝 Have a beautiful day! 🥰 #AskUncleJack #100YearsYoung #100yearsofwisdom #CenturyChronicles #damonvonn #bookevent #perfectgift ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling

A családi kapcsolatok megbecsülése

Jack bácsinak egy idősebb testvére volt, Vonn nagyapja. A szüleikkel szeretetben nőttek fel, ahol nem volt jellemző az ivás és a káromkodás. Mint azt elárulta, mind szerették a művészeteket. „Mindenki festett vagy rajzolt, esetleg az állatokkal töltött sok időt" – mesélte. Ő is egész életében rajzolt, néhány műve, valamint néhány olyan, amelyeket az édesanyja készített,  szerepel is a könyvében illusztrációként. Az édesanyjáról egyszer meghatódva beszélt egy TikTok-videóban, amikor a dédunokaöccse arról kérdezte őt, hogy ki az a már elhunyt személy, akivel a legszívesebben találkozna újra.

A mamám

– szólt Jack Van Nordheim.

@askunclejack Hello, friends. An emotional conversation about time and my mama, Beth. Call your mom today, if you are able 🙏🏼 #100yearsold #askunclejack #lovemymama #staycuriousfriends #100yearsofwisdom Ask Uncle Jack #linkinbio ♬ Serenity - Hariseno

(Borítókép: Jack Van Nordheim. Fotó: TikTok)