Számos veszélyes és káros trendnek, kihívásnak melegágya a közösségi média. Az egyik legújabb őrület egy, az egészséges hajnövekedés reményében végzett módszer népszerűsítése, amely szakértők szerint valójában csak árt a hajnak és a fejbőrnek.

Új trend terjed a TikTok-felhasználók körében, ami nem más, mint a rizsfőzés után megmaradt keményítős vízzel való hajmosás. A videókat terjesztők között általánosan elfogadott tévhit, hogy a fehéres színű víz serkenti a hajnövekedést, valamint fényes, csillogó, egészséges küllemet kölcsönöz a hajnak. Mi több, ez a lehető legolcsóbb megoldás a kívánt eredmény eléréséhez.

A rizsfőzés után megmaradt víz felhasználására ugyanakkor nincs általános recept: a tartalomgyártók némelyike főzés után azonnal felhasználja a folyadékot, mások napokig állni hagyják a vizet, esetleg citrusfélék héját is hozzáadják, hogy elfedjék a szagot. Van, aki naponta, mások havonta egyszer alkalmazzák a módszert. A Health.com rámutat, hogy a különös trendet követő felhasználók általában arra hivatkoznak, hogy a rizses vizes hajmosást évezredek óta alkalmazzák ázsiai országokban. Állításuk szerint Kínában és Japánban is vannak hagyományai a módszernek.

Bár a rizs valóban gazdag értékes tápanyagokban, többek között vasban, magnéziumban, folsavban, tiaminban és niacinban, valamint a rizses víz fenolokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek az alopecia areata kezelésében, a bőrgyógyászok mégis óva intenek a rizses vízzel való hajmosástól.

@katyaniomi the REAL way to make rice water for hair growth #hair #hairtok #hairproducts #longhair ♬ Strawberry - Prod. By Rose

„A probléma, hogy azt gondoljuk: valami, ami arra való, hogy elfogyasszuk, alkalmazható a hajunkra” – kezdte Deirdre Hooper bőrgyógyász. „A rizses vizes öblítés károsíthatja a hajat, különösen azoknál, akiknek a hajszálai könnyebben törnek, ugyanis sok keményítőt tartalmaz, ami elvonja a nedvességet a hajszálakból, így azok sérülékenyebbek lesznek” – mutatott rá a szakember. Rhonda Farah bőrgyógyász hozzátette, a rizses víz a fejbőrre nézve is káros lehet, ugyanis nem arra való.

Nem jut el ugyanúgy a hajhagymákhoz vagy a hajszálakhoz, mint az erre kifejlesztett és klinikailag tesztelt speciális termékek

– hívta fel a figyelmet. Rámutatott arra is, hogy a legtöbben valószínűleg azért kapták fel a rizses vízzel való hajmosást, mert a rizskorpa kivonat számos étrendkiegészítőben, valamint hajápolási termékben megtalálható a hajnövekedést serkentő hatása miatt. A rizskorpát ugyanakkor eltávolítják az őrlési folyamat során, így az nem cserélhető fel a rizsfőzés után megmaradt víz használatával. Helyette a szakértők életmódváltást javasolnak a szebb, egészségesebb hajkorona elérése érdekében. Kiegyensúlyozott étkezéssel, kevesebb stresszel, illetve a hajszárítók, hajsütővasak kerülésével például rengeteget tehetünk a hajunk egészségéért. Hajhullás esetén ugyanakkor érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, különösen, ha a folyamat más egészségügyi problémákkal párosul.

Veszélyes trendek a közösségi médiában

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy nemrégiben végzett felmérése szerint a közösségi médiában terjedő kihívásokkal és trendekkel rengeteg fiatal találkozik, a sokszor veszélyes és káros felvételek pedig valós kockázatot jelentenek a tizenévesekre nézve.

„Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a jelenséggel, ugyanis a Z-generáció már nem foglalkozik apróságokkal, egyre komolyabb és meghökkentőbb tartalmakra van szükségük, emiatt pedig sokszor a biztonságukat is kockára teszik. Ezzel sok esetben az a céljuk, hogy népszerűséget szerezzenek a saját közegükben” – mutatott rá Somogyi Ákos, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának vezetője a tavaly októberi Internet Hungary konferencián tartott előadásán. Kiemelte, hogy a közösségi médiában terjedő trendekről és kihívásokról már a 10-11 évesek 57 százaléka is hallott, 38 százalékuk pedig veszélyes tartalmakat is látott már. A 10-17 éves korosztály körében végzett kutatás összeredményét tekintve a felmérésben résztvevő fiatalok 18 százaléka maga is részt vett már közösségi médiában terjedő kihívásban, 5 százalékuk kifejezetten veszélyes tevékenységben. 

(Borítókép: Kopaszodó férfi. Illusztráció: Getty Images)